Tips & Tricks

Voedsel roken in het algemeen

Al eeuwen lang wordt voedsel gerookt, in eerste plaats meer vanwege de conserverende werking dan de smaak.
Huisgerookte gerechten zien we steeds vaker op het menu staan in restaurants.
Als thuis -en hobbykok kun je nu zelf eenvoudig aan de slag. En gelijk heb je, want roken op de BBQ is dankzij Rookplankje.nl snel, gemakkelijk en geeft een verbluffende smaak!

Wat kun je roken?

Eigenlijk kun je zo’n beetje alles roken wat je lekker vindt. Bijvoorbeeld rundvlees of gevogelte (kip, eend, duif, parelhoen, etc).
Ook vis (zalm, witvis en schaal- en schelpdieren) en groenten of aardappelen, zelfs fruit en kazen zijn op deze manier een smaaksensatie.

Proberen is leren!
Koop wat kleinere porties van verschillende producten en rook ze individueel. Houd proef-sessies met je BBQ-vrienden.
Combineer en experimenteer met kruiden, marinades en verschillende soorten rookplankjes, chunks en rookkrullen!

Veiligheid

  • Laat kinderen niet in de buurt van een BBQ.
  • Houd altijd een blusmiddel paraat.
  • Gebruik geen brandbare vloeistoffen op een brandende BBQ. 

Prepareren van de BBQ voor gebruik van de rookplankjes

Gebruik bij voorkeur kwaliteitsbriketten en verhit ze in een BBQ-starter met organische aanmaak blokjes van 100% biomassa.
In een kamado gebruik je uitsluitend zuivere houtskool van hardhout.

Je kunt op 2 manieren grillen met de plankjes: op direct of indirect vuur.

Bij direct vuur gaan je plankjes 1 á 2 keer mee en krijg je een intensere rooksmaak.
Bij indirect vuur gaan je plankjes langer mee, maar krijg je een mildere rooksmaak.
Maak de plankjes in dat geval na gebruik schoon met warm water en een harde borstel en laat deze goed drogen.

Bij indirect vuur maak je 2 zones in je BBQ. Plaats de briketten dan aan 1 zijde van de BBQ en leg het plankje aan de andere koude zijde op het rooster.

Rookplank gebruiken

Rookplanken gebruik je voor gerechten met een relatief korte bereidingstijd.

Leg de rookplanken minimaal 1-2 uur voor gebruik onder water.
Plaats eventueel een zware pan of vijzel op de plankjes om ze onder water te houden.
Zo drijven ze niet naar boven en zuigen ze zich beter vol met water.

Voordat je het te bereiden product op de plankjes legt, grill je eerst kort de bereidingszijde voor op de BBQ (dit is de kant met het logo van Rookplankje.nl).

Bij te grote hitte kunnen de plankjes vlam vatten; hou daarom ALTIJD een plantenspuit bij de hand om eventuele vlammen te doven (het deksel op de BBQ plaatsen zal de vlammen in de meeste gevallen doven).

Indien je de rookplankjes vaker wilt gebruiken (afhankelijk van de dikte van de plank en directe of indirecte hitte), maak deze in dat geval na gebruik schoon met warm water en een harde borstel en laat goed drogen.


Chunks gebruiken

Chunks gebruik je voor gerechten met een langere bereidingstijd.

De chunks hoeven voor gebruik niet geweekt te worden en kunnen direct worden gebruikt.
Voeg tijdens het bereiden (afhankelijk van grootte van gerecht en gewenste smaakprofiel) een aantal chunks toe voor een dikke en langdurige rook.


Rookkrullen gebruiken

Rookkrullen gebruik je om tegen het einde van een bereiding een intense boost te geven qua kleur en smaak. Voeg enkele minuten voor het einde van de bereiding een handje rookkrullen direct toe aan de briketten en sluit het deksel.

Om de krullen wat langzamer te laten roken kan je een handje in alu-folie verpakken, prik net een vork of satéprikker wat gaatjes erin en leg direct op de briketten.
Rookkrullen maak je van te voren NIET nat.

Smoke ball

 


Welke houtsoort voor welke gerechten?

Western Red Cedar
Deze houtsoort wordt het meest gebruikt bij plankgrillen.
De op cedar gegrilde zalm is verreweg het meest bekend en is niet zonder reden een favoriet voor velen.
Western Red Cedar geeft een krachtige zoet-spicy rooksmaak die zeer goed past bij vis, maar ook verrassend goed combineert met groente en fruit.

Kersen
Roken met kersenhout geeft een subtiele zoet-fruitige smaak aan uw gerechten. Het is een veelzijdige houtsoort, welke perfect combineert met wild, rund,varken, gevogelte, groenten en fruit.

Eiken (wijnvaten)
Roken met eiken van oude wijnvaten geeft een mooie, rijke smaak aan uw gerechten en combineert goed met bourgondische grillades van o.a. varkensvlees en gevogelte. Probeer ook eens een kaasje te roken!

Eiken (whiskyvaten)
Roken met eiken van whiskyvaten, waarin ruim een halve eeuw lang Schotse single malt whisky heeft gerijpt, geeft een intens diep en rijk aroma aan uw gerechten en combineert goed met rund, wild, vis en kazen.

Rookplank recepten en recepten voor het roken met chunks en rookkrullen vind je hier!