Tomahawk steak
We bereiden deze keer het wellicht stoerste stuk vlees dat je maar op de BBQ kunt hebben, de Tomahawk steak!
De Tomahawk is in feite een rib-eye waar het bot nog aan zit.
Een heerlijk stuk vlees voor de echte carnivoor en een lust voor het oog én de mond.
Laat je niet intimideren door zijn stoere uiterlijk, want de bereiding is vrij eenvoudig.
Door de mooie verhouding van vlees en vet is een optimale smaak gegarandeerd.
Wij gaan voor de ‘reverse sear’ methode en roken deze Tomahawk op chunks van whisky vaten.
4 personen
BENODIGDHEDEN
- rookhout: 3 Whisky barrel chunks
- aluminiumfolie
- Drip pan
INGREDIËNTEN
- 1 Tomahawk steak van ca. 1600 gram
- versgemalen zwarte peper
- Maldon zout-flakes
BEREIDING
Prepareer de BBQ voor indirecte bereiding (zie ‘TIPS’).
Zorg voor een constante koepeltemperatuur van ca. 110°C.
Haal de Tomahawk ca. 2 uur voor bereiding uit de koeling en laat afgedekt op temperatuur komen.
Dep het vlees met wat keukenpapier goed droog en snij eventuele vliesjes en loszittende stukjes vet voorzichtig weg.
Wikkel wat aluminiumfolie om het stuk bot; dit voorkomt dat het bot tijdens de bereiding te donker wordt.
Als de BBQ de gewenste koepeltemperatuur heeft bereikt, voeg je 3 whisky barrel chunks toe en plaats je de drip pan onder het rooster op de plate setter.
Leg de Tomahawk steak op het rooster (indirecte bereiding) en sluit het deksel.
Het vlees rook je nu rustig naar een kerntemperatuur van 52°C (afhankelijk van de grootte van je BBQ en het gewicht van de Tomahawk zal dit ca. 5 kwartier duren).
Als het vlees de juiste kerntemperatuur heeft bereikt, haal je het van de BBQ.
Laat het onder een paar lagen aluminiumfolie (losjes) en eventueel een theedoek minimaal 10 minuten rusten.
Prepareer ondertussen de BBQ voor direct grillen en stook het vuur hoog op.
Als het vlees heeft gerust en de BBQ op temperatuur grill je de Tomahawk rondom af boven directe hitte.
Laat het vlees nog 2 minuten rusten en serveer het in plakken, bestrooid met de heerlijke zout-flakes en versgemalen peper.
Wij hebben deze sappige steak geserveerd met een smeuïge puree van aardappel, pastinaak en mascarpone.
Geef er als groente bijvoorbeeld wat geblancheerde bospeen en gegrilde trostomaatjes bij.
Lekker met een mooi glas volle rode bordeaux.
Eet smakelijk!
– Met onze tips voor gebruik van rookhout wordt uw barbecue gegarandeerd een culinair feestje!
– Op zoek naar meer inspiratie? Bekijk onze overige recepten!
Mijn vrouw wilde de Tomahawk Steak eerst in de marinade zetten we hebben hem gerookt op wat hogere temperatuur ongeveer 45 min. En de kern was daardoor eerder op 52 graden. Ik heb hem daarom tot 58 graden door laten roken. Daarna 10 min laten rusten en daarna bruin gebakken op hoog vuur. 2 min laten rusten en klaar is Kees. Hij was wel wat te gaar maar wel
Lekker.
Hoi Marcel, met een kerntemperatuur van 58 graden ga je inderdaad wel naar een well done garing.
Volgende keer op een wat lagere temperatuur roken én van de BBQ halen is toch echt wel aan te bevelen bij zo’n mooi stuk vlees.
Succes!
Ik ben nieuw en heb net een kamado
Ik heb een vraagje op welke temp wordt hij afgegrild gr Chiel.
Hi Chiel, afgrillen doe je flink heet omdat je zo snel mogelijk een mooi (en smakelijk) bruin korstje wilt creëren, zonder dat je het vlees te ver door gaart.
Stook de kamado op tot minimaal 250 graden (schuiven helemaal open) en zorg dat het rooster ook echt goed heet is.
Veel BBQ-plezier met je nieuwe kamado!