Tomahawk steak

Recept Tomahawk Steak met wortelen, puree en rozemarijn

We bereiden deze keer het wellicht stoerste stuk vlees dat je maar op de BBQ kunt hebben, de Tomahawk steak!

De Tomahawk is in feite een rib-eye waar het bot nog aan zit.
Een heerlijk stuk vlees voor de echte carnivoor en een lust voor het oog én de mond.
Laat je niet intimideren door zijn stoere uiterlijk, want de bereiding is vrij eenvoudig.
Door de mooie verhouding van vlees en vet is een optimale smaak gegarandeerd.

Wij gaan voor de ‘reverse sear’ methode en roken deze Tomahawk op chunks van whisky vaten.

 

4 personen

BENODIGDHEDEN

INGREDIËNTEN

  • 1 Tomahawk steak van ca. 1600 gram
  • versgemalen zwarte peper
  • Maldon zout-flakes

BEREIDING

Prepareer de BBQ voor indirecte bereiding met plate setter (zie ‘TIPS’).
Zorg voor een constante koepeltemperatuur van ca. 110°C.

Haal de Tomahawk ca. 2 uur voor bereiding uit de koeling en laat afgedekt op temperatuur komen.
Dep het vlees met wat keukenpapier goed droog en snij eventuele vliesjes en loszittende stukjes vet voorzichtig weg.

Wikkel wat aluminiumfolie om het stuk bot; dit voorkomt dat het bot tijdens de bereiding te donker wordt.

Als de BBQ de gewenste koepeltemperatuur heeft bereikt, voeg je 3 whisky barrel chunks toe en plaats je de drip pan onder het rooster op de plate setter.
Leg de Tomahawk steak op het rooster (indirecte bereiding) en sluit het deksel.

Het vlees rook je nu rustig naar een kerntemperatuur van 52°C
(afhankelijk van de grootte van je BBQ en het gewicht van de Tomahawk zal dit ca. 5 kwartier duren).
Als het vlees de juiste kerntemperatuur heeft bereikt, haal je het van de BBQ.
Laat het onder een paar lagen aluminiumfolie (losjes) en eventueel een theedoek minimaal 10 minuten rusten.
Prepareer ondertussen de BBQ voor direct grillen en stook het vuur hoog op.

Als het vlees heeft gerust en de BBQ op temperatuur is, verwijder je de aluminiumfolie van het bot en grill je de Tomahawk rondom af boven directe hitte.

Afgrillen Tomahawk Steak | Reverse sear | Rookplankje.nl

Laat het vlees nog 2 minuten rusten en serveer het in plakken, bestrooid met de heerlijke zout-flakes en versgemalen peper.

Wij hebben deze sappige steak geserveerd met een smeuïge puree van aardappel, pastinaak en mascarpone.
Geef er als groente bijvoorbeeld wat geblancheerde bospeen en gegrilde trostomaatjes bij.

Lekker met een mooi glas volle rode bordeaux.

Eet smakelijk!

Recept Tomahawk Steak met wortelen, trostomaatjes, puree en rozemarijn

– Met onze tips voor gebruik van rookhout wordt uw barbecue gegarandeerd een culinair feestje!
– Op zoek naar meer inspiratie? Bekijk onze overige recepten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van rookplankje.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.7/10 gebaseerd op 216 reviews.