In dit makkelijke Dutch Oven recept van de BBQ laten wij je zien hoe je een overheerlijke stoofpot vol met comfort food voor je gasten op tafel zet.

Malse oerhammetjes low & slow bereidt op de barbecue in een rijke saus van verse groentes en heerlijk Belgisch bier. In dit gerecht komt alles samen wat buitenkoken tot zo’n prachtige ervaring maakt. voor dit recept gebruikten wij de heerlijke rub ‘korn to rock’, waarin gerijpte korenbrandewijn is gebruikt wat een ongelofelijk lekkere en volle smaak aan deze stoofpot geeft.

Een oerhammetje is een prachtig stukje stoofvlees en vind je onder vele namen zoals; haxe, pig wings, schenkel of  spaakham.
Wij kozen voor een smakelijk oerhammetje van het Duroc varken.

Recept

Voorbereidingstijd:

30 minuten

Bereidingstijd:

5 uur

Personen: 6

Instelling BBQ:

Indirect 70°C + 110°C
Direct 110°C

BEREIDING

Prepareer de BBQ voor indirecte bereiding (zie ‘TIPS’). Hou een koepeltemperatuur aan van ca. 70°C.

Receptafbeelding | Stoofpot Gerookte Oerhammetjes Dutch Oven | Ingrediënten

Verwijder de vliesjes van de oerhammetjes of vraag je slager dit te doen.
Bestrooi ze vervolgens rondom met de rub.

Recept | Oerhammetjes kruiden

Voeg 3 chunks van biervaten toe aan de kolen, waarvan 1 in de vuurzone en de rest er net naast, zodat je voor een langere periode verzekerd bent van een heerlijke rook. Op een lage temperatuur van ca. 70°C rook je de oerhammetjes voor ca. 1,5 uur.

Recept | Oerhammetjes roken op de kamado BBQ

Ondertussen kun je de (gewassen) groenten in grove stukken snijden en klaarzetten voor verder gebruik.

Recept | Stoofpot Gerookte oerhammetjes Dutch Oven | Groenten

Als de oerhammetjes ongeveer anderhalf uur gerookt hebben, dan mogen ze van de BBQ worden gehaald.

Recept | Stoofpot Gerookte oerhammetjes van de kamado BBQ

Verwijder de plate setter uit de kamado en warm de Dutch oven voor boven de directe hitte. In een ketelbarbecue gebruik je de directe zone. Zorg ervoor dat de temperatuur niet verder oploopt dan 110°C.

Smelt de roomboter in de Dutch oven en voeg de gesneden groenten toe.
De peterselie bewaar je voor de garnering.
Smoor de groenten ca. 5 minuten onder af en toe roeren. Voeg de bloem en de mosterd toe en roer nog 2 minuten door zodat de bloem wat gaart.

Voeg het bouquet garni toe. Kun je dit niet kant en klaar vinden in de supermarkt, dan bind je wat laurier, tijm, rozemarijn en peterselie met slagerstouw aan elkaar.

Voeg het bier en het gevogeltefond toe en een snuf peper en zout.
Roer alles goed door elkaar en leg de gerookte oerhammetjes in de Dutch oven. Alles moet net aan onder het vocht staan. Heb je hiervoor te weinig vocht, voeg dan wat water toe.

Recept | Stoofpot Gerookte oerhammetjes van de kamado BBQ

Plaats de plate setter terug in de kamado, of plaats (als je een ketel-bbq gebruikt) de Dutch oven op de indirecte zone en doe het deksel op de pan.
Zorg voor een koepeltemperatuur van ca. 110°C en laat onder af en toe roeren in ca. 3,5 uur het vlees garen tot het botermals is en van het bot afvalt.

Serveer deze heerlijke low & slow stoofschotel op een bedje van verse aardappelpuree en garneer met de peterselie.

Uiteraard drinken wij hier een gul glas van hetzelfde lekkere bier bij als wat er
in de stoofpot is gegaan. 

Comfort food to the max!

Eet smakelijk!

Recept | Stoofpot Gerookte Oerhammetjes Dutch Oven 2


Tips:

  1. Je kunt deze stoofpot ook in de oven maken op 110°C.
    Braad de oerhammetjes dan eerst even in de dutch oven of braadpan op het gasfornuis aan in de boter alvorens de groentes toe te voegen.

    Om toch een BBQ-beleving te ervaren kun je een eetlepel gerookt paprikapoeder toevoegen, wat zorgt voor een warme rooksmaak.
  2. Als je deze stoofschotel een dag laat staan in de koeling, dan is hij nóg lekkerder! Ideaal dus om een dag van te voren klaar te maken.
    Als je gasten er zijn, hoef je hem alleen nog maar op te warmen!
– Met onze tips voor gebruik van rookhout wordt jouw barbecue gegarandeerd een culinair feestje!
– Op zoek naar meer inspiratie? Bekijk onze overige recepten!

BENODIGDHEDEN

INGREDIËNTEN

  • 6 oerhammetjes van het Duroc varken
  • 6 eetlepels Korn to Rub
  • 2 flesjes belgisch dubbel trapistenbier
  • ca. 400 ml gevogeltefond
  • 2 grote gepelde rode uien
  • 2 prei-stengels
  • 2 grote winterpenen
  • 6 stengels bleekselderij
  • 3 tenen gepelde knoflook
  • 1 bouquet garni 
  • 3 eetlepels bloem
  • 125 gram roomboter
  • 1 bosje peterselie
  • 2 eetlepels mosterd
  • peper en zout

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht dat is gedeeld door @rookplankje.nl


Delen

Benodigdheden shoppen

Medium
Large
79,95114,95 inclusief BTWGratis verzending!
Compact
Medium
Large

THE BASTARD ACCESSOIRES

The Bastard | Dutch Oven & Griddle

49,9569,95 inclusief BTW
Medium
Large

GRILL GURU ACCESSOIRES

Grill Guru | Dutch Oven

49,9559,95 inclusief BTW
XL
Compact
Medium
Large

GRILL GURU ACCESSOIRES

Grill Guru | Drip Pan

20,9535,95 inclusief BTW

THE BASTARD ACCESSOIRES

The Bastard Drip Pan

20,9524,95 inclusief BTW

Meer Vleesrecepten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.