Smash Burger

Waarom de smash burger door velen de allerlekkerste burger wordt genoemd?
Door de burger op de grillplaat te ‘smashen’, krijg je een groter oppervlak, waar de in het vlees aanwezige natuurlijke suikers en eiwitten dankzij het maillardeffect een mooie en smakelijke gekaramelliseerde korst opbouwen.

Dit keer geen ingewikkelde kruidenrubs of marineertechnieken, maar rechttoe rechtaan smashing smaak! Gauw gaan maken, dan weet ook jij waarom  dit zo’n populaire bereidingstechniek is.

Recept

Voorbereidingstijd:

45 minuten

Bereidingstijd:

10 minuten

Personen: 4

Instelling BBQ:

directe methode 175°C

BEREIDING

Prepareer de BBQ voor directe bereiding (zie ‘TIPS’). Hou een koepeltemperatuur aan van ca. 175°C. Verwarm je plancha of grillplaat meteen mee.
 
Als de BBQ op temperatuur is, begin je met het karamelliseren van de uien.
Doe een flinke klont boter in een skillet en voeg wat peper en zout naar smaak toe. Voeg de uien toe en bak de uien onder af en toe omscheppen rustig aan tot ze zacht en mooi bruin gekaramelliseerd zijn.
Zodra ze klaar zijn dek je de skillet af met aluminiumfolie en zet je de uien weg voor later gebruik.
 
Meng alle ingrediënten voor de saus goed door elkaar en zet koud weg voor later gebruik.

Verdeel het gehakt met behulp van de weegschaal in 8 balletjes van 75 gram per stuk. Probeer ze niet te hard aan te drukken, dat helpt met het creëren van een mooiere korst.
Op dit moment voegen we nog geen peper en zout toe, dat doen we pas verderop in de bereiding.


Receptafbeelding | Smash Burger | Gehaktballen prepareren
 
Smelt wat roomboter, snij de broodjes open en besmeer de 2 snijhelften met wat gesmolten boter.
Bestrijk ook de bovenkant van het broodje. Dat geeft een mooie glans en een heerlijk diepe smaak. We maken immers de lekkerste burger ooit!
 
Grill nu eerst de broodjes met de snijkanten naar beneden even kort aan op de grillplaat en leg ze apart voor later gebruik.
 
Dan is het nu tijd voor de ster van de show: het vlees.
Doe wat olijfolie op je grillplaat en leg (afhankelijk van de grootte van je grilloppervlak) per broodje 2 balletjes gehakt op de plaat de druk (smash) deze met behulp van de spatel plat op het grilloppervlak.
Je mag best wat druk zetten.
Het helpt om de onderkant van je spatel in te smeren met wat olijfolie, dan plakt de gemashte burger er niet aan vast.
Je kunt er ook voor kiezen om een stukje bakpapier tussen de burger en de spatel  te doen.
 
Receptafbeelding | Smash Burger op Plancha
 
Op dit moment voegen we een handje whisky rookhout chips, of een chunk toe aan de kolen, doen we wat zout en peper op het vlees en sluiten we het deksel. Na ongeveer 2 minuten is het tijd om de smashburgers om te keren met de spatel. Afhankelijk van de dikte, grootte en afstand van de grillplaat tot het vuur, kan de tijd wat variëren. Kijk voordat je de burger omdraait even of je de gewenste kleur hebt bereikt. Leg daarna meteen op elke burger een plakje cheddar, zodat deze mooi kan smelten en sluit het deksel weer.
 
Receptfoto | Smash Burger | Cheddar toevoegen

Besmeer de snijkanten van je broodje alvast met wat van de zelfgemaakte saus.

Als de kaas gesmolten is (na ca. anderhalve minuut) is het tijd om de burger op te bouwen.
Leg op elk broodje 2 met gesmolten kaas bedekte burgers en top af met een gulle portie van de gekaramelliseerde uien.
Leg het bovenste broodje erop en voilá, het smullen kan beginnen!

Eet smakelijk!

Receptfoto | Smash Burger | Presentatie

– Met onze tips voor gebruik van rookhout wordt jouw barbecue gegarandeerd een culinair feestje! – Op zoek naar meer inspiratie? Bekijk onze overige recepten!
 

BENODIGDHEDEN

INGREDIËNTEN

  • 600 gram rundergehakt
  • 8 plakken goede kwaliteit cheddar-kaas
  • 500 gram witte uien in dunne halve ringen gesneden
  • 4 hamburgerbroodjes, bij voorkeur brioche.
  • roomboter
  • olijfolie
  • versgemalen peper
  • grof zeezout, bij voorkeur Maldon

Voor de saus

  • 4 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels ketchup
  • 1 afgestreken eetlepel hotsauce (bijv. Hot Tabasco)
  • 1 afgestreken eetlepel Worcestersaus
  • 1 eetlepel Dijon mosterd

Delen

Meer Vleesrecepten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.