Perfecte Picanha
Tijd om de “koningin” onder het vlees eens aan de tand te voelen; de Picanha.
Pincaha, of in het Nederlands staartstuk, leent zich perfect voor de bereiding op de BBQ.
Het vlees is mals en heeft een prachtige vetlaag welke garant staat voor smaak!
Wist je dat de term Picanha voortkomt uit Zuid-Amerika, waar de ‘picana’ een stok was die herders gebruikten om het vee mee te drijven?
De plek waar ze de koeien een zetje geven is bij het staartstuk en daarom kreeg dit mooie stukje vlees die naam.
Wil jij ervaren waarom de Brazilianen dit mooie stuk vlees als de koningin bestempelen? Kom op dan, aan de slag!
Wij gaan voor de ‘reverse sear’ methode en geven de Picanha in dit recept een vleug rook van rode wijnvaten mee!
4-6 personen
BENODIGDHEDEN
- rookhout : 4 Wine barrel chunks
- aluminiumfolie
- Drip pan
INGREDIËNTEN
- 1 Picanha van ca. 1100 gram
- versgemalen zwarte peper
- fleur de sel (of grof gemalen zeezout)
BEREIDING
Prepareer de BBQ voor indirecte bereiding met plate setter (zie ‘TIPS’).
Zorg voor een constante koepeltemperatuur van ca. 110°C.
Haal de Picanha ca. 2 uur voor de bereiding uit koeling en laat afgedekt op temperatuur komen.
Dep met wat keukenpapier rondom goed droog en snijd eventuele vliesjes en loszittende stukjes vet voorzichtig weg.
Snij de vetlaag kruislings in en zorg ervoor dat je niet in het vlees snijdt.
Wrijf ruim zout of fleur de sel op de ingesneden vetlaag.
Bij zo’n prachtig stuk vlees is het erg belangrijk om het dwars op de draad aan te snijden.
Het verkeerd aansnijden kan namelijk het verschil betekenen tussen lang kauwen en heerlijk mals vlees.
Als je van te voren een klein stukje afsnijdt in de juiste richting, dan heb je een goede leidraad voor als het vlees is gegaard.
Zeker de moeite waard dus om even goed op te letten.
Als de BBQ de gewenste koepeltemperatuur heeft bereikt, als rookhout voeg je nu 4 wine barrel chunks toe en plaats je de drip pan onder het rooster op de plate setter.
Leg de Picanha op het rooster (indirecte bereiding) en sluit het deksel.
Rook het vlees rustig naar een kerntemperatuur van 52°C.
Haal de Picanha van de BBQ en laat onder een paar lagen aluminiumfolie (losjes) en een theedoek 20 minuten rusten.
Prepareer ondertussen de BBQ voor direct grillen en stook het vuur hoog op.
Als het vlees heeft gerust en de BBQ op temperatuur is, grill je de Picanha rondom mooi af boven directe hitte.
Laat het vlees nog 2 minuten rusten en serveer het vlees in mooie plakken gesneden met royaal fleur de sel en versgemalen zwarte peper.
Op zichzelf is deze Picanha zonder saus of salsa natuurlijk al erg lekker.
Wij serveerden hem met een salsa van geroosterde rode paprika, tomaat, avocado, peterselie, rode ui, olijfolie en een beetje vers limoensap.
Vergeet niet om er een lekker gul glas volle rode wijn bij te drinken!
Eet smakelijk!
– Met onze tips voor gebruik van rookhout wordt uw barbecue gegarandeerd een culinair feestje!
– Op zoek naar meer inspiratie? Bekijk onze overige recepten!