Oriëntaalse Varkenshaasmedaillons met 5 spice en pruimen

Recept | Varkenshaasmedaillons | Rookplankje.nl

Om de heerlijke smaken uit de Oriënt te ervaren hoef je geen duizenden kilometers te reizen.
Met 5 spice haal je de Oriëntaalse keuken eenvoudig in huis.
Szechuan peper, steranijs, kruidnagel, kaneel en venkel zijn de 5 kenmerkende kruiden in deze melange.
Ze combineren uitermate goed met het zoete van de pruim en het vettige van het gerookte spek.

4 personen

BENODIGDHEDEN

  • 1x Cherry rookplank
  • fijne rasp (zoals een Microplane)
  • 8 bamboe cocktail-prikkers
  • staafmixer of keukenmachine
  • aluminiumfolie

Ingrediënten:

  • 1 grote varkenshaas
  • 8 plakken gerookt ontbijtspek, iets dikker gesneden
  • 6 rijpe pruimen
  • 1 eetlepel 5 spice
  • eetlepel honing
  • eetlepel arachideolie
  • 2 eetlepels sake (Japanse rijstwijn)
  • theelepel geraspte verse gember
  • Fleur de Sel of grof gemalen zeezout.

BEREIDING

Prepareer de BBQ voor het roken op een plankje (zie “TIPS”).
Hou een koepeltemperatuur aan van ca. 175 °C.
Was de pruimen, snij ze door de helft en verwijder de pit.
Pureer 4 halve pruimen met de sake, geraspte gember, honing, arachideolie en een snufje zout tot een gladde marinade.
Snij de varkenshaas in 8 gelijke medaillons en bestrooi rondom met de 5 spice.
Leg ze in de marinade en zet voor minimaal 2 uur weg in de koeling.
Haal het vlees uit de marinade en wikkel om elke medaillon een plakje van het gerookte spek en steek vast met een prikker.
Prepareer de BBQ voor het roken op een plankje (zie “TIPS”).
Hou een koepeltemperatuur aan van ca. 180°C.

Grill de bereidingszijde van de plank ca. 20 seconden voor.
Leg de medaillons samen met de overige pruimenhelften op de voorgegrilde zijde van de plank,
plaats op het BBQ rooster en sluit het deksel.

Bij een kerntemperatuur van 63°C zijn de medaillons mooi rosé en kun je ze van de BBQ halen.
Laat ze nog even onder aluminiumfolie rusten.
Serveer bij elke medaillon een halve pruim.

Heerlijk met een Oosterse noodle salade en een glas chenin blanc.

Eet smakelijk!

 

– Met onze tips voor gebruik van een rookplank wordt uw barbecue gegarandeerd een culinair feestje!
– Op zoek naar meer inspiratie? Bekijk onze overige rookplank recepten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.