Oriëntaalse Varkenshaasmedaillons met 5 spice en pruimen
Om de heerlijke smaken uit de Oriënt te ervaren hoef je geen duizenden kilometers te reizen.
Met 5 spice haal je de Oriëntaalse keuken eenvoudig in huis.
Szechuan peper, steranijs, kruidnagel, kaneel en venkel zijn de 5 kenmerkende kruiden in deze melange.
Ze combineren uitermate goed met het zoete van de pruim en het vettige van het gerookte spek.
4 personen
BENODIGDHEDEN
- 1x Cherry rookplank
- fijne rasp (zoals een Microplane)
- 8 bamboe cocktail-prikkers
- staafmixer of keukenmachine
- aluminiumfolie
Ingrediënten:
- 1 grote varkenshaas
- 8 plakken gerookt ontbijtspek, iets dikker gesneden
- 6 rijpe pruimen
- 1 eetlepel 5 spice
- eetlepel honing
- eetlepel arachideolie
- 2 eetlepels sake (Japanse rijstwijn)
- theelepel geraspte verse gember
- Fleur de Sel of grof gemalen zeezout.
BEREIDING
Hou een koepeltemperatuur aan van ca. 175 °C.
Pureer 4 halve pruimen met de sake, geraspte gember, honing, arachideolie en een snufje zout tot een gladde marinade.
Leg ze in de marinade en zet voor minimaal 2 uur weg in de koeling.
Hou een koepeltemperatuur aan van ca. 180°C.
Grill de bereidingszijde van de plank ca. 20 seconden voor.
Leg de medaillons samen met de overige pruimenhelften op de voorgegrilde zijde van de plank,
plaats op het BBQ rooster en sluit het deksel.
Bij een kerntemperatuur van 63°C zijn de medaillons mooi rosé en kun je ze van de BBQ halen.
Laat ze nog even onder aluminiumfolie rusten.
Serveer bij elke medaillon een halve pruim.
Heerlijk met een Oosterse noodle salade en een glas chenin blanc.
Eet smakelijk!
– Op zoek naar meer inspiratie? Bekijk onze overige rookplank recepten!