Oosterse Kipspiesen met Taugé-salade
Dat barbecueën niet altijd gepaard hoeft te gaan met enorme stukken vlees laten we met dit lichte Aziatische gerecht zien.
Deze heerlijke malse spiesen hebben wij op smaak gebracht met een mooie rub met de stoere naam ‘The Hulk’ van No Rubbish!
De malse, maar pittige spiesen van kippendij laten zich lekker rusten op een bedje van frisse taugé-salade.
Voor 4 personen
BENODIGDHEDEN
- Handje Cherry Chips
- Tube smoker
- marinadeschaal
- saté-stokjes
- aluminiumfolie
INGREDIËNTEN
Voor de spiesen
- 1200 gram kipdij-filet in stukken gesneden
- 2 eetlepels The Hulk BBQ Rub van No Rubbish
- 4 eetlepels Olijfolie 207 Degrease
- je favoriete saté-saus, wij gebruikten Kokki Djawa
Voor de salade
- 300 gram taugé
- 1 mango, geschild en dunne reepjes gesneden
- halve komkommer, ontdaan van zaadlijst en in dunne reepjes gesneden
- 1 rode paprika, ontdaan van zaadlijst en in dunne reepjes gesneden
- 1 avocado geschild, ontdaan van pit en in dunne reepjes gesneden
- 4 stengels bosui, in stukken van 5 cm, daarna in dunne reepjes gesneden
- bosje koriander, fijngesneden (kun je eventueel vervangen door platte peterselie)
- sap van halve limoen tegen verkleuren
Dressing
- ca. 2,5 cm gember zeer fijn geraspt (Microplane)
- 1 teentje knoflook zeer fijn geraspt (Microplane)
- rasp en sap van 1 limoen
- 1 eetlepel sesamolie
- 2 eetlepels arachideolie
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel honing
Garnering
- 2 volle eetlepels sesamzaadjes, licht geroosterd in droge koekenpan
BEREIDING
Leg de saté stokjes van te voren in het water, zodat ze minder snel verbranden.
Meng de in blokjes gesneden kip met de olie en de rub in een kom en rijg ze aan de saté stokjes.
Laat ze minimaal 4 uur afgedekt in de koelkast marineren.
Meng alle ingrediënten voor de saladedressing en zet koud weg tot gebruik.
Meng alle ingrediënten voor de salade, knijp er het sap van een halve limoen over uit tegen verkleuren en zet koud weg.
Hou een klein beetje koriander over voor de garnering.
Stook de kamado of koepel-bbq op voor direct grillen (zie Tips & Tricks).
Hou een koepeltemperatuur van ca. 180 °C aan.
Gebruik bij voorkeur een gietijzeren grillrooster. Deze blijft zeer goed op temperatuur en zorgt voor mooie grill-strepen.
Grill de spiesen nu rustig tot een kerntemperatuur van 70°C
Vul de tube smoker met een handje kersen chips en leg deze direct op de kolen.
Sluit de luchttoevoer aan de onderzijde van de BBQ tot ca. 20% en zet de bovenste schuif een heel klein beetje open.
Rook de spiesen nu een paar minuten tot ze een kerntemperatuur van 75°C hebben bereikt.
Haal ze van de BBQ en laat 5 minuten rusten onder aluminiumfolie.
Maak ondertussen de satésaus klaar en meng de salade met de dressing.
Serveer de kipspiesen op de taugé-salade en sprenkel er nog een heel klein beetje van de rub overheen.
Garneer met de satésaus, koriander en de sesamzaadjes.
Lekker met een fris zomerbiertje of een glas grüner veltliner!
Eet smakelijk!
– Met onze tips voor gebruik van rookhout wordt uw BBQ gegarandeerd een culinair feestje!
– Op zoek naar meer inspiratie? Bekijk onze overige recepten!