DELEN

Voorbereidingstijd:

20 minuten

Bereidingstijd:

60 minuten

Personen: 4

Instelling BBQ:

Indirecte methode met een koepeltemperatuur van ca. 110°C
Directe methode met een koepeltemperatuur van ca. 200°C

Mediterrane kipspiezen gerookt op olijfhout

Om onze nieuwste soort rookhout een warm welkom te geven maakten wij deze zomerse mediterrane kipspiezen. Rookhout van olijfbomen leent zich fantastisch voor dit recept.
Wij gaan voor een ‘reversed sear’ versie van de spiezen zodat je ze van te voren klaar kunt maken en je ze alleen nog maar hoeft af te grillen als je gasten er zijn. Meer tijd voor mediterrane gezelligheid aan tafel dus!

BEREIDING

Stel de BBQ in voor de indirecte methode met een koepeltemperatuur van 110°C.
Voeg 2 olijf hout chunks toe zodra de BBQ op temperatuur is.

Leg de bamboe spiezen alvast in het water, zodat ze minder snel verbranden.

Rook de kippendijen zonder verdere voorbereiding in ca. 45 minuten naar een kerntemperatuur van 67°C en laat ze daarna rusten. Tijdens het rusten garen ze nog een paar graden door en blijft de kip lekker sappig.

Ondertussen kun je de mediterrane marinade maken voor de kip.
Roer in een grote kom het rasp en sap van 1 citroen samen met een theelepel zout en peper goed door elkaar. Voeg de knoflook, chili-flakes, thijmblaadjes en olijfolie toe en meng goed door elkaar.

Als de kip tot lauw-warm is afgekoeld, snij je deze in stukken van ca. 3×3 cm en voeg je ze toe aan de marinade. Roer goed door en zet minimaal 2 uur in de koelkast tot gebruik.

Pel de uien en snij in partjes ter grootte van de kipstukjes en haal de ‘rokken’ van de ui uit elkaar. De overgebleven citroenen snij je in wedges.
Zet de olijven klaar voor gebruik.

Als de kip minimaal 2 uur heeft gemarineerd, is het tijd om de spiezen klaar te maken.
Wij hebben ze als volgt opgebouwd:  citroen-kip-olijf-kip-ui-kip-olijf-kip-citroen.
Doe de overgebleven marinade in een kommetje of sauspan.

Stel de BBQ nu in voor de directe methode met een koepeltemperatuur van ca. 200°C.
Maak een koude en warme zone, eventueel met een halve maan plate-setter. Mocht het tijdens het afgrillen even te hard gaan, dan kun je de spiezen even wegleggen in de koude zone.

Bestrijk de mediterrane kipspiezen met het siliconen kwastje met de overgebleven marinade.
Grill de kipspiezen op de BBQ tot ze mooi gekleurd zijn en heerlijk geuren.
Tijdens het grillen kun je ze gerust nog een keer bestrijken voor nog  meer mediterrane heerlijkheid!

Receptafbeelding | Mediterrane Kipspiezen op grill | Rookplankje.nl

Wij serveerden de kipspiezen met een frisse huisgemaakte knoflook saus,
van 50% creme fraiche 50% mayonaise, teentje versgeperste knoflook en fijngesneden peterselie met een draai versgemalen peper en wat zoutflakes.

Als je voor het eten de spiezen even rechtop houdt, kun je de geroosterde partjes citroen uitknijpen, zodat een heerlijke fris-zoete waterval van citrus je vlees nog even een laatste eer bewijst.

Met deze smaken, in combinatie met de heerlijke rook van het olijfhout waan je jezelf in de Mediterrané. Een heerlijk glas koude rosé maakt het feestje helemaal compleet…

Santé en eet smakelijk!

Receptafbeelding | Mediterrane Kipspiezen | Rookplankje.nl

– Met onze tips voor gebruik van rookhout wordt uw barbecue gegarandeerd een culinair feestje!
– Op zoek naar meer inspiratie? Bekijk onze overige Recepten!

BENODIGDHEDEN

INGREDIËNTEN

  • 1200 gram kipdij-filet
  • 200 gram gemengde olijven
  • 4 citroenen, schoongeboend
  • 1 eetlepel gedroogde chili-flakes
  • blaadjes van 10 takjes verse thijm
  • 1 bol knoflook, teentjes uitgeperst
  • 2 rode uien in partjes
  • 200 ml olijfolie
  • Versgemalen zwarte peper
  • Zoutflakes

Meer Vleesrecepten