Malse spareribs van de kamado

Malse Spareribs

 

Deze klassieker mag natuurlijk niet ontbreken op je BBQ-party.
Heerlijk gekruid, gerookt en langzaam gegaarde malse ribs met een huisgemaakte bbq saus.
Voor dit recept hebben we de 3-2-1 methode gebruikt. We leggen je verderop uit hoe eenvoudig dit is.
Een gegarandeerd succes! Wanneer ga jij ze maken?


Voor ca. 6 personen

BENODIGDHEDEN

  • Apple Chips
  • sauspan
  • Ribrek
  • lekbak voor onder het grill rooster
  • aluminiumfolie
  • plantenspuit
  • kruiskopschroevendraaier
  • siliconenkwast
  • zeef
  • braadslede of groot bakblik

 

INGREDIËNTEN

Voor de ribs:

Voor de bbq-saus:

  • 500 ml tomaten ketchup
  • 3 tenen knoflook geperst
  • sap + rasp van 1 sinaasappel
  • sap + rasp van 1 citroen
  • 500 ml appelsap
  • 1 chilipeper, zaadjes verwijderd en fijngehakt
  • 1 theelepel gedroogde chili flakes
  • 1 eetlepel koriander zaadjes
  • 1 stuk gember (duimgrootte) geraspt
  • 2 steranijs
  • 100 ml honing
  • 200 gram bruine basterd suiker
  • 100 ml appelcider azijn
  • theelepel zeezout
  • Theelepel versgemalen zwarte peper

BEREIDING

Ontdoe de spare ribs van het vlies aan de holle zijde van de ribs.
Gebruik hiervoor de kruiskopschroevendraaier en wrik deze voorzichtig tussen het vlees en het vlies van de eerste rib aan de smalste zijde en trek rustig los.
Pak nu met een stukje keukenpapier het losse vlies stevig beet en trek het hele vlies er in zijn geheel af. Herhaal dit bij de andere ribs.

Snij eventueel loshangende deeltjes eraf en spoel de ribs schoon onder stromend water om eventuele botrestjes en gruis te verwijderen.
Dep droog met keukenpapier en bestrooi de ribs rondom royaal met de rub.
Leg de ribs in het bakblik afgedekt met aluminiumfolie en zet voor minimaal 12 uur weg in de koelkast.

BBQ-saus

Doe de ingrediënten voor de saus in een grote saus/steelpan en laat onder af en toe roeren ca. 15 minuten inkoken tot de gewenste dikte is bereikt (hou er rekening mee dat de saus nog wat indikt als deze afkoelt).
Laat de saus iets afkoelen, zeef voorzichtig in een schone schaal of bak en zet koud weg in de koelkast. 

3-2-1 methode

Met deze bereidingsmethode kunnen je ribs niet mislukken.
Stook de kamado of koepel-bbq op voor indirect grillen (zie “TIPS“).
Probeer een koepeltemperatuur van ca. 110°C aan te houden. Wat lager is geen probleem, maar bij een hogere temperatuur verbranden de suikers in de rub en saus.
Voeg een flinke hand appel rookhout toe rondom de kolen, en plaats de ribs in het ribrek op het rooster.
Plaats de opvangbak op de platesetter zodat de sappen netjes worden opgevangen.

Bij de 3-2-1 methode ga je de ribs eerst 3 uur roken. Appelhout past erg goed bij varkensvlees.
Spray de ribs elke 20 minuten in met het appelsapmengsel uit de plantenspuit en voeg indien nodig wat appelhout toe.

Spareribs op kamado

Na de rookfase haal je ze van de bbq en wikkel je elke rib individueel in dubbellaags aluminiumfolie met een eetlepel appelsap.
Vouw voorzichtig dicht en zorg ervoor dat de uitstekende ribben niet door de folie heen steken.
Leg de pakketjes nu terug op de bbq en gaar verder voor 2 uur.

Spareribs in folie

Haal de ribs vervolgens voorzichtig uit de folie en bestrijk met een kwastje rondom met de BBQ-saus.
Leg ze voorzichtig terug op de BBQ en gaar nu voor het laatste uur.
Bestrijk na een half uur nogmaals met de bbq-saus.

Spareribs bestrijken met bbq saus

Haal de ribs nu van de bbq en leg ze 15 minuten onder aluminiumfolie in de braadslede om te rusten.

Serveer met de BBQ saus en versgebakken frietjes of een lekkere aardappel-bieten salade.

Eet smakelijk!

– Met onze tips voor gebruik van rookhout wordt uw BBQ gegarandeerd een culinair feestje!
– Op zoek naar meer inspiratie? Bekijk onze overige recepten!

 

____________________________________________________________

 

5 reacties op “Malse Spareribs van de kamado

  1. Marieke bauw zegt:

    Bedankt voor het goeie recept en de duidelijke uitleg! Kan u mijn misschien nog vertellen op hoeveel graden we dit moeten doen?

    • Rookplankje.nl zegt:

      Beste Marieke,

      Bedankt voor je bericht en leuk dat je dit recept gaat proberen!
      Probeer een koepeltemperatuur van 110 graden aan te houden. Dit wordt vermeld onder het kopje “3-2-1 methode”.

      Succes en alvast eet smakelijk!

    • Dennis zegt:

      Goedemorgen, heb een vraag over de saus en het appelmengsel in de plantenspuit. Als ik het recept voor de saus bekijk moet ik dan alle onderdelen samenvoegen en laten in koken? En kan in het recept niet echt terug vinden hoe ik het appelmengsel voor in de plantenspuit moet maken

  2. Rookplankje.nl zegt:

    Hoi Dennis, alle ingrediënten voor de saus voeg je inderdaad samen en laat je inkoken in een pannetje.
    De plantenspuit vul je met wat appelsap en eventueel een scheutje vodka of whisky.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.