Lamsburger met gegrilde groenten

Recept | Lamsburger met gegrilde groenten | Gerookt op Wine barrel chunks | Rookplankje.nl

Burgers van lamsvlees zijn uitermate geschikt voor de BBQ, omdat ze door het relatief hoge vetpercentage lekker sappig blijven.
We hebben deze burgers licht gerookt op wat wine barrel chunks.

De rook van deze chunks van rode wijnvaten past echt geweldig bij lam!

Dit keer geen extreme kruiden of gesmolten kaas op de burger, maar alleen de heerlijke pure smaken van elk onderdeel van deze topper!
We serveerden deze lamsburger met een burgerbroodje op een bedje van gegrilde groenten, afgemaakt met een fris-pittige yoghurt-muntsaus.

 

Voor 4 personen

BENODIGDHEDEN

  • Wine Barrel Chunks
  • kookring of ondiep rond bakje van ca.15 cm doorsnede
  • kwastje om mee in te vetten
  • aluminiumfolie

INGREDIËNTEN

Voor de burgers:

  • 1000 gram lamsgehakt (grof gemalen)
  • versgemalen peper en zout naar smaak
  • paar blaadjes bladsla
  • 1 courgette (in dunne lange plakken gesneden)
  • 1 aubergine (in dunne lange plakken gesneden)
  • 16 kerstomaatjes, gehalveerd
  • 2 uien in ringen gesneden
  • snufje peper en zout naar smaak
  • 4 mini pide’s (te koop bij de oosterse supermarkt)

Voor de saus:

  • 200 ml Griekse of Turkse yoghurt
  • blaadjes van 6 takjes munt fijngesneden
  • 1 chilipeper, fijngesneden
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • snufje peper en zout naar smaak
  • scheutje goede olijfolie


BEREIDING

Meng het gehakt in een grote kom met peper en zout.
Verdeel het gehakt in 4 porties van 250 gram en vorm hier met behulp van de kookring of het ronde schaaltje 4 burgers van.
Vet het schaaltje of de kookring van te voren in met wat olijfolie zodat het makkelijk loslaat.
Haal de burgers voorzichtig uit de ring of het bakje en zet ze minimaal een uurtje in de koeling om wat op te stijven.

Meng nu de ingrediënten voor de saus in een kom en zet tot gebruik weg in de koelkast.

Stook de kamado of koepel-bbq op met een directe en indirecte zone (zie Tips & Tricks“).
Probeer een koepeltemperatuur van 175°C.aan te houden. Gebruik bij voorkeur een gietijzeren grillrooster.

Kwast de courgette, aubergine, uien en de tomaatjes licht in met wat olijfolie en een snufje zout en versgemalen peper.
Grill de groenten aan beide zijden boven de warme zone tot ze een mooie grillstreep hebben.
Zodra dit klaar is, zet je de groenten weg totdat je de broodjes gaat beleggen.

Recept | Lamsburger met gegrilde groenten | Grillen van de groenten | Rookplankje.nl

Bestrijk de burgers lichtjes met wat olijfolie en leg ze op het grillrooster direct boven de kolen.
Grill de burgers op hoog vuur aan totdat ze een mooie grillstreep hebben.

Recept | Lamsburger met gegrilde groenten | Grillen van de lamsburger | Rookplankje.nl

Nadat je ook de andere kant van de burgers mooi bruin hebt gegrild leg je deze boven de “koude” zone van de BBQ.

Voeg als rookhout nu 2 wine barrel chunks toe (direct op de kolen).
Rook de burgers ongeveer 5-10 minuten tot een kerntemperatuur van ca. 58°C.

Haal de burgers van de grill en laat ze individueel ingepakt in aluminium folie even rusten.

Ondertussen voer je de temperatuur wat op, halveer je de broodjes en grill je deze even mooi aan op het rooster.
Beleg de broodjes met wat bladsla en de gegrilde groenten.
Leg de burger erop en voeg nog wat fleur de Sel of grof gemalen zeezout toe en serveer met een gulle lepel van de yoghurt-munt saus.

Eet smakelijk!

 

– Met onze tips voor gebruik van de chunks wordt uw BBQ gegarandeerd een culinair feestje!
– Op zoek naar meer inspiratie? Bekijk onze overige recepten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.