DELEN

Voorbereidingstijd:

45 minuten

Bereidingstijd:

20 minuten

Personen: 8

Instelling BBQ:

directe methode met een koepeltemperatuur van ca. 200° C

Kerst op de Rookplank

HO-HO-HOLY smoke! Wat ligt er nú weer op de rookplank?
Om het kerstgevoel helemaal compleet te maken hebben wij dit heerlijke kerstrecept voor de bbq gemaakt. Een lust voor het oog én voor de maag. Je kunt natuurlijk lekker gaan experimenteren met ingrediënten die jij lekker vindt, maar wij helpen je graag op weg met deze variant.

BEREIDING

Stel de BBQ in voor de directe methode met een koepeltemperatuur van ca. 200°C. 

Snij de plak feta kaas en de courgette in reepjes van ca. 15 mm dik en steek er rondjes uit met het ronde stekertje. Doe dit ook met ca. 15 mm brede reepjes van de paprika.
Halveer de bolletjes mozzarella en de cherrytomaatjes en snij de jalapeno peper in ringen van ca. 5 mm dik.
Je kunt dit natuurlijk met verschillende soorten groentes en kazen doen. Varieer gewoon en gebruik wat je zelf lekker vindt, bijvoorbeeld geitenkaas, aubergine of ui.

Meng het gehakt met de gesnipperde ui, ras el hanout kruiden, peper en zout naar smaak in een kom goed door.
Leg 1 of meerdere stekertjes met kerstvorm op de rookplank en vul de vormpjes met een 15 mm dikke laag van het gehakt-mengsel.

TIP: smeer wat olijfolie op de vormpjes, zodat het gehakt makkelijk loskomt.

Met het 15 mm ronde stekertje, kun je nu op diverse plekken in het gehakt kleine rondjes uitsteken. Deze uitsparingen vul je vervolgens met de reeds uitgestoken rondjes van de kaas en groenten. Varieer hier mee, zodat je een mooi palet aan kerst-kleuren in je boom of sterren hebt gemaakt.
Verwijder de metalen kerststekertjes en bestrijk het gehakt met wat olijfolie.

Receptfoto | Kerst op een rookplank | Bereiding | Rookplankje.nl

Leg de rookplankjes op het rooster en sluit het deksel.
Bij een kerntemperatuur van 70°C zijn je kersthapjes klaar.
Dit duurt ongeveer 15-20 minuten.
Laat ze 5 minuten rusten onder wat alu-folie.

Ondertussen kun je met dezelfde stekertjes als waarmee je de gehaktgerechtjes hebt gemaakt een zelfde hoeveelheid vormpjes uit het witbrood steken. Bestrijk deze licht met wat olijfolie en grill op je barbecue even mooi lichtbruin.

Tijd om je gerechtje op te maken. Smeer een klein beetje van de BBQ saus op de broodjes en leg er wat rucola op. Leg de gehaktvormpjes erop en garneer met wat extra BBQ-saus en een klein beetje versgemalen peper en zout.

En? Hoe staat het bij jou op de kersttafel?

Eet smakelijk!

Receptfoto | Kerst op een rookplank | Rookplankje.nl

– Met onze tips voor gebruik van rookhout wordt uw barbecue gegarandeerd een culinair feestje!
– Op zoek naar meer inspiratie? Bekijk onze overige Recepten!

BENODIGDHEDEN

INGREDIËNTEN

  • 1 kg half om half gehakt
  • 2 eetlepels ras el hanout kruiden
  • 1 middelgrote uit fijngesnipperd
  • 2 groene verse jalapeño pepers
  • 1 pakje feta kaas
  • 1 bakje mini mozzarella bolletjes
  • 1 courgette
  • 1 rode paprika
  • 1 bakje cherry tomaatjes
  • 1 wit casinobrood
  • olijfolie
  • versgemalen peper en zout
  • rucola
  • BBQ saus (wij gebruikten Flavour Attraction van NoRubbish)

Meer Vleesrecepten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.