Jalapeño Mozzarella Burger

Mozzarella Jalapeno Burger

Ben jij na een zonnig dagje strand of park een beetje loom geworden? Verfris dan je zintuigen met dit heerlijke recept!
Deze gevulde burger combineert het zachte van mozzarella, het pittige van de Jalapeño pepers en het krachtige aroma van het gebruikte rookhout, dit keer van Wine barrel chunks.
De verfrissende salsa balanceert er mooi bovenop, met een zoetje, zuurtje en frisse accenten van komkommer en tomaat.

 

Voor 6 personen

BENODIGDHEDEN

  • Wine barrel chunks
  • kookring of ondiep rond bakje van ca.15 cm doorsnede
  • weegschaal
  • aluminiumfolie

INGREDIËNTEN

Voor de burgers:

  • 1500 gram rundergehakt (grof gemalen)
  • 1 eetlepel gerookt paprikapoeder
  • versgemalen peper en zout naar smaak
  • 1 eetlepel harissa (chilipasta)
  • 75 gram rucola
  • 2 bollen mozzarella in plakjes gesneden
  • 300 gram kleine mozzarella bolletjes
  • 2 Jalapeño pepers, zaadlijsen verwijderd en in dunne ringen gesneden
  • 6 mini pide’s (te koop bij de oosterse supermarkt)

Voor de salsa:

  • 1 mango*
  • 2 avocado’s*
  • 2 rode uien*
  • halve komkommer, zaadlijsten verwijderd*
  • 2 tomaten, zaadlijsten verwijderd*
  • bosje peterselie fijngehakt
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • 1 eetlepel chipolte tabasco
  • 100 gram augurken*
  • 2 Jalapeño pepers*
  • snufje peper en zout naar smaak
  • scheutje goede olijfolie* brunoise gesneden (blokjes van ca. 5×5 mm)


BEREIDING

Meng het gehakt in een grote kom met het gerookte paprika poeder, peper, zout en harissa goed door elkaar.
Verdeel het gehakt in 12 porties van 125 gram en vorm hier met behulp van de kookring of het ronde schaaltje 12 burgers van.
Vet het schaaltje of de kookring van te voren in met wat olijfolie zodat het makkelijk loslaat.
Leg nu in het midden van 6 burgers 5 kleine bolletjes mozzarella met elk een plakje Jalapeño erop en leg hier weer een burger bovenop.

Mozzarella Jalapeno Burgers Bereiding

Dit kun je het beste doen met behulp van de kookring of het ronde bakje.

Mozzarella Jalapeno Burgers Bereiding 2

Druk de randen stevig aan en vorm er een mooie burger van.
Haal de burgers voorzichtig uit de ring of bakje en zet ze minimaal een uurtje in de koeling om wat op te stijven.

Snij alle ingrediënten voor de salsa ‘brunoise’,meng alles in een grote kom en zet koud weg tot gebruik

Mozzarella Jalapeno Burgers Bereiding 4

Stook de kamado of koepel-bbq op met een warme (ca. 175°C) en koude zone (zie “Tips & Tricks“).
Gebruik bij voorkeur een gietijzeren grillrooster. De warme zijde wil je redelijk heet hebben om de burgers een mooie grillstreep te geven.

Bestrijk de burgers lichtjes met wat olijfolie en leg ze op het grillrooster direct boven de kolen (als ze er niet allemaal op passen, bereid het dan in 2 sessies).
Grill de burgers op hoog vuur aan totdat ze een mooie grillstreep hebben (pas wel op dat ze niet verbranden).
Nadat je ook de andere kant van de burgers mooi bruin hebt gegrild leg je in de “koude” zone van de BBQ.

Voeg nu het rookhout, 3 Wine barrel chunks toe en leg op elke burger wat plakjes mozzarella, sluit nu het deksel.
Sluit de luchttoevoer onder en boven bijna af, zodat de chunks beginnen te roken.

Rook de burgers ongeveer 5-10 minutren tot een kerntemperatuur van ca. 68°C.

Haal de burgers van de grill en laat ze individueel ingepakt in aluminium folie even rusten.

Ondertussen voer je de temperatuur wat op, halveer je de broodjes en grill je deze even mooi aan op het rooster.
Beleg de broodjes met wat rucola, de burger en een royale schep van de salsa.

Lekker met een glas beaujolais of pinot noir

Eet smakelijk!

 

– Met onze tips voor gebruik van de chunks wordt uw BBQ gegarandeerd een culinair feestje!
– Op zoek naar meer inspiratie? Bekijk onze overige recepten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.