Iberico steaks met gorgonzola, salie en vijgenchutney

Recept | Iberico steak met gorgonzola en vijgen chutney | Rookplankje.nl

Iberico varkensvlees kenmerkt zich door een nootachtige, sappige en volle smaak.

Wij zijn groot fan van dit heerlijke sappige stuk vlees en hebben dit keer een heerlijk gerecht bedacht dat op een feestelijk gedekte kersttafel niet zou misstaan.
De beste smaken en structuren komen bijeen: sappig vlees, knapperig spek, hartige salie en zoute maar zachte gorgonzola begeleid door een volzoete chutney van peer en vijg!
Wij hebben deze topper op de beuken rookplank bereid. Deze houtsoort geeft een neutraal rookaroma dat fantastisch past bij varkensvlees.


4 personen

BENODIGDHEDEN

INGREDIËNTEN

  • 1x Iberico rack (frenched, ca. 1000 gram)
  • olijfolie
  • 8 plakken gerookt ontbijtspek
  • bosje salie
  • 125 gram roomboter
  • 150 gram gorgonzola
  • peper en zout

Chutney

  • 4 verse vijgen, gewassen en in blokjes van ca. 1 cm³ gesneden
  • 2 peren, geschild en in blokjes van ca. 1 cm³ gesneden
  • 1 sjalotje, fijngesneden
  • 3 eetlepels appelazijn
  • 5 volle eetlepels lichte basterdsuiker
  • eetlepel roomboter
  • flinke snuf Fleur de Sel of grof gemalen zeezout
  • flinke draai versgemalen zwarte peper

BEREIDING

Leg de Beech rookplankjes voor gebruik 1-2 uur onder water (zie “TIPS“).

Prepareer de BBQ voor het grillen op een rookplankje (zie “TIPS“).
Voor de eerste fase van de bereiding is een iets hogere temperatuur gewenst voor het direct aangrillen van het vlees.

We beginnen met de chutney. Hiervoor fruit je de sjalotjes in een steelpan of skillet aan in de roomboter.

Recept | Iberico steak met gorgonzola | Bereiding vijgen chutney | Rookplankje.nl

Zodra ze glazig zijn voeg je de overige ingrediënten toe en  laat je onder regelmatig roeren de chutney zacht worden en indikken.
Zodra het fruit zacht is geworden en het vocht is ingedikt is de chutney klaar.
Laat afkoelen en zet weg voor later.

Recept | Iberico steak met gorgonzola | Bereiding vijgen chutney | Rookplankje.nl

Dan is het tijd voor de ster van de show! Haal het vlees ca. 1 uur voor bereiding uit de koeling.

Recept | Iberico steak met gorgonzola | Prepareren lamssteaks | Rookplankje.nl

Snij de botten voorzichtig van het rack af en verdeel in 4 dikke steaks (of laat je slager dit alvast doen).
Leg de dikke steaks nu tussen 2 vellen bakpapier en sla ze voorzichtig met behulp van een deegroller iets platter.

Maak met een scherp mes voorzichtig een kleine inkeping aan de zijkant van de steaks en creëer zo een holte voor de vulling.

Recept | Iberico steak met gorgonzola | Vulling lamssteaks | Rookplankje.nl

Vul deze holte met de gorgonzola en een paar blaadjes salie.
Wikkel het gerookte ontbijtspek er aan de zijkant omheen, zodat de opening netjes is afgedicht.

Bestrooi rondom met wat versgemalen peper en zout.

Smeer de steaks dun in met olijfolie en bestrooi met wat peper en zout. Grill ze rondom lichtbruin aan op het rooster direct boven de kolen.

Recept | Iberico steak met gorgonzola | Aangrillen lamssteaks | Rookplankje.nl

Temper vervolgens het vuur en probeer een koepeltemperatuur van ca. 150-175°C aan te houden.

Grill de bereidingszijde van de plank ca. 20 seconden voor.

Leg de steaks op de voorgegrilde zijde van het rookplankje en plaats deze vervolgens direct boven de kolen. Sluit het deksel.
Het plankje beschermt het vlees tegen de directe hitte, maar geeft tegelijkertijd een subtiel rookaroma af aan het vlees.

Recept | Iberico steak met gorgonzola | Steak op rookplank | Rookplankje.nl

Smelt ondertussen in een steelpannetje de overige roomboter op lage temperatuur (laat de boter niet te bruin worden).
Snij ca. 10 blaadjes salie fijn en voeg toe aan de boter.  laat dit op zeer laag vuur in ca. 15 minuten zijn smaak afgeven.
Gebruik indien nodig een vlamverdeler.


Recept | Iberico steak met gorgonzola | Bereiden salieboter | Rookplankje.nl

Wanneer de boter een lichtbruine kleur krijgt, zet je het vuur uit en is je salieboter klaar.

Zodra het vlees een kerntemperatuur heeft bereikt van ca. 45°C, kwasten we het elke 5 minuten in met de salie-boter en laten we het rustig doorgaren tot een kerntemperatuur van 58°C.

Haal het vlees van de barbecue en laat het 10 minuten rusten onder een dubbele laag aluminiumfolie.

Bestrooi vlak voor het opdienen met wat fleur de sel en serveer met de chutney en overgebleven salie-boter.

Eet smakelijk!

 

– Met onze tips voor gebruik van een rookplank wordt uw BBQ gegarandeerd een culinair feestje!
– Op zoek naar meer inspiratie? Bekijk onze overige rookplank recepten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van rookplankje.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.8/10 gebaseerd op 9 reviews.