Iberico Rack van de Alder rookplank
Je hebt varkensvlees én je hebt Iberico varkensvlees.
Deze Spaanse varkens leven voornamelijk op een dieet van eikeltjes van de kurk- en steeneik waar ze naar hartenlust tussen kunnen rondscharrelen.
Dit proef je zeker terug in dit mooie stukje vlees, want het Iberico vlees kenmerkt zich door een nootachtige, sappige en volle smaak.
Wij gebruiken voor dit recept de Elzen rookplank, welke een heerlijk nootachtig rookaroma afgeeft, dat zeer goed past bij dit mooie stuk vlees.
Ben jij al enthousiast geworden? Adelante!
4 personen
BENODIGDHEDEN
- 1x Alder Rookplank
- marinadekwastje
- kom
- kerntemperatuurmeter
INGREDIËNTEN
- 1x Iberico rack (frenched, ca. 1200 gram)
- olijfolie
glaze (laksausje)
- 1 eetlepel mosterd
- 2 eetlepels appelazijn
- 2 eetlepels appelsap
- 2 eetlepels honing
- 3 eetlepels gesmolten roomboter
- flinke snuf Fleur de Sel of grof gemalen zeezout
- flinke draai versgemalen zwarte peper
- 1 theelepel uienpoeder
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel mosterdpoeder
BEREIDING
Leg het Alder rookplankje voor gebruik 1-2 uur onder water. (zie “TIPS“).
Voor de eerste fase van de bereiding is een iets hogere temperatuur gewenst voor het direct aangrillen van het vlees.
Zet weg in de koeling tot gebruik.
Smeer het Iberico rack dun in met olijfolie en grill het rondom lichtbruin aan op het rooster direct boven de kolen.
Temper het vuur en probeer een koepeltemperatuur van ca. 150-175°C aan te houden.
Grill de bereidingszijde van de plank ca. 20 seconden voor.
Plaats het rookplankje direct boven de kolen en sluit het deksel.
Het plankje beschermt het vlees tegen de directe hitte, maar geeft tegelijkertijd een subtiel rookaroma af aan het vlees.

Zodra het vlees een kerntemperatuur heeft bereikt van ca. 45°C, smeren we de glaze met het kwastje over het vlees en laten we het rustig doorgaren tot een kerntemperatuur van 58°C.
Dit is het moment om het vlees van de BBQ te halen en nog 1 maal in te smeren met de glaze.
Laat het vlees zeker 15 minuten rusten onder een dubbele laag aluminiumfolie (ja het is moeilijk je in te houden).
Snij het vlees tussen de botten door in mooie koteletten en bestrooi eventueel nog met wat fleur de sel of grof gemalen zeezout.
Eet smakelijk!
– Met onze tips voor gebruik van een rookplank wordt uw BBQ gegarandeerd een culinair feestje!
– Op zoek naar meer inspiratie? Bekijk onze overige rookplank recepten!
Wat is de totale tijd voor dit recept. Wil dit maken, maar vind niets over de tijd.
Beste John,
Leuk dat je dit recept gaat maken.
De kerntemperatuur bepaald wanneer het vlees mooi is gegaard.
Afhankelijk van de dikte van het vlees, zal het ergens tussen de 30-45 minuten duren bij de opgegeven koepeltemperatuur.
Succes en alvast eet smakelijk!