Iberico Rack van de Alder rookplank

Recept | Iberico Rack van de Alder rookplank | Rookplankje.nl

Je hebt varkensvlees én je hebt Iberico varkensvlees.
Deze Spaanse varkens leven voornamelijk op een dieet van eikeltjes van de kurk- en steeneik waar ze naar hartenlust tussen kunnen rondscharrelen.
Dit proef je zeker terug in dit mooie stukje vlees, want het Iberico vlees kenmerkt zich door een nootachtige, sappige en volle smaak.

Wij gebruiken voor dit recept de Elzen rookplank, welke een heerlijk nootachtig rookaroma afgeeft, dat zeer goed past bij dit mooie stuk vlees.

Ben jij al enthousiast geworden? Adelante!

 

4 personen

BENODIGDHEDEN

INGREDIËNTEN

  • 1x Iberico rack (frenched, ca. 1200 gram)
  • olijfolie

glaze (laksausje)

  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 eetlepels appelazijn
  • 2 eetlepels appelsap
  • 2 eetlepels honing
  • 3 eetlepels gesmolten roomboter
  • flinke snuf Fleur de Sel of grof gemalen zeezout
  • flinke draai versgemalen zwarte peper
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel mosterdpoeder

BEREIDING

Leg het Alder rookplankje voor gebruik 1-2 uur onder water. (zie “TIPS“).

Prepareer de BBQ voor het grillen op een rookplankje (zie “TIPS“).
Voor de eerste fase van de bereiding is een iets hogere temperatuur gewenst voor het direct aangrillen van het vlees.
Meng alle ingrediënten voor de glaze in een kom en roer door tot er een gladde massa is ontstaan.
Zet weg in de koeling tot gebruik.
Haal het vlees ca. 1 uur voor het bereiden uit de koeling en snij indien nodig overtollig vet en vlies weg (of laat je slager dit alvast doen).

Smeer het Iberico rack dun in met olijfolie en grill het rondom lichtbruin aan op het rooster direct boven de kolen.

Recept | Iberico Rack van de Alder rookplank | Aangrillen | Rookplankje.nl

Recept | Iberico Rack van de Alder rookplank | Aangrillen | Rookplankje.nl

Temper het vuur en probeer een koepeltemperatuur van ca. 150-175°C aan te houden.

Grill de bereidingszijde van de plank ca. 20 seconden voor.

Leg het vlees daarna op de voorgegrilde zijde van het rookplankje, met de botten ingepakt in aluminiumfolie zodat ze niet verbranden.
Plaats het rookplankje direct boven de kolen en sluit het deksel.
Het plankje beschermt het vlees tegen de directe hitte, maar geeft tegelijkertijd een subtiel rookaroma af aan het vlees.

Recept | Iberico Rack van de Alder rookplank | Rookplankje.nl

Zodra het vlees een kerntemperatuur heeft bereikt van ca. 45°C, smeren we de glaze met het kwastje over het vlees en laten we het rustig doorgaren tot een kerntemperatuur van 58°C.

Recept | Iberico Rack van de Alder rookplank | Laksaus, glaze | Rookplankje.nl

Dit is het moment om het vlees van de BBQ te halen en nog 1 maal in te smeren met de glaze.
Laat het vlees zeker 15 minuten rusten onder een dubbele laag aluminiumfolie (ja het is moeilijk je in te houden).

Snij het vlees tussen de botten door in mooie koteletten en bestrooi eventueel nog met wat fleur de sel of grof gemalen zeezout.

Eet smakelijk!


– Met onze tips voor gebruik van een rookplank wordt uw BBQ gegarandeerd een culinair feestje!
– Op zoek naar meer inspiratie? Bekijk onze overige rookplank recepten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *