Gevulde varkenshaas gerookt op appelhout

Recept | Gevulde Varkenshaas gerookt op appelhout | Rookplankje.nl

Er zijn van die klassieke smaakcombinaties die als een perfect huwelijk bij elkaar passen, zoals appel en varkensvlees.
In dit recept staat deze combinatie centraal en we voegen nog een extra dimensie toe met appelrook en calvados!

En wat dacht je van zijdezachte mascarpone met een krokantje van uitgebakken spek en walnoot?

Laten we gauw beginnen!

Voor ca. 4 personen

BENODIGDHEDEN

INGREDIENTEN

  • 2 varkenshaasjes van ca. 400 gram per stuk

Voor de vulling:

  • 150 gram mascarpone
  • 2 sjalotjes fijngesnipperd
  • naaldjes van een takje rozemarijn fijngehakt
  • 1 zoete appel, in kleine blokjes gesneden
  • scheutje calvados
  • 250 gram gerookte spekblokjes
  • 25 gram walnoten, fijngehakt
  • versgemalen peper
  • versgemalen zout
  • 1 eetlepel honing

BEREIDING

Bak de spekblokjes in de koekenpan of skillet op middelmatig vuur rustig uit.
Zodra ze bijna goudbruin zijn schep je wat van het spekvet weg en voeg je de sjalotjes, appel, walnoot, rozemarijn en honing toe.

Laat dit ca. 1 minuut rustig meebakken en voeg dan een scheutje calvados toe.
Hou de pan wat schuin en flambeer voorzichtig tot de alcohol verdampt is.
Haal de pan van het vuur en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Recept | Gevulde Varkenshaas gerookt op appelhout| Vulling | Rookplankje.nl

Zodra het mengsel is afgekoeld, meng je het met de mascarpone en voeg je de versgemalen peper en eventueel zout naar smaak toe.
De spekjes zijn natuurlijk al behoorlijk zout, hou daar wel rekening mee.

‘Vlinder’ de varkenshaasjes tot een zo groot mogelijk oppervlak (of laat je slager dit doen).
Sla deze eventueel nog wat vlakker met een vleeshamer of deegroller. Leg er in dat geval eerst wat huishoudfolie overheen.

Recept | Gevulde Varkenshaas gerookt op appelhout| Vlinderen | Rookplankje.nl

Bestrooi de binnenzijde met versgemalen peper en zout.
Smeer de vulling gelijkmatig over de varkenshaas en rol deze op.

Recept | Gevulde Varkenshaas gerookt op appelhout | Besmeren | Rookplankje.nl

Bind de varkenshaasjes netjes op met slagerstouw.

Recept | Gevulde Varkenshaas gerookt op appelhout| Slagerstouw | Rookplankje.nl

Prepareer de BBQ voor indirect grillen (zie de TIPS).

Verwarm de BBQ tot een koepeltemperatuur van ca. 110°C en voeg een goede hand Apple Chips toe.
Plaats een lekbak op de plate setter, leg het grillrooster erop met de gevulde varkenshaasjes en sluit de koepel.

Rook de varkenshaasjes rustig op een constante temperatuur van 110°C tot ze een kerntemperatuur hebben van 62°C.

Recept | Gevulde Varkenshaas gerookt op appelhout| Smoked | Rookplankje.nl

Haal ze van de BBQ en laat ze 5 minuten rusten onder wat aluminiumfolie.

Verwijder het slagerstouw en snij de haasjes in royale plakken.

Serveer gerust met een lekker glaasje van de calvados.

Eet smakelijk!

 

– Met onze tips voor gebruik van rookhout wordt uw BBQ gegarandeerd een culinair feestje!
– Op zoek naar meer inspiratie? Bekijk onze overige recepten!

 

6 reacties op “Gevulde varkenshaas gerookt op appelhout

  1. Paul Busschaert zegt:

    geprobeerd en goed meegevallen. Alleen zou ik aanraden om niet meer bij te zouten zoals in het recept omdat de gerookt spekblokjes al goed gezouten zijn

    • Rookplankje.nl zegt:

      Dag Paul, bedankt voor je reactie en leuk dat je het recept hebt gemaakt!
      De spekblokjes zijn inderdaad al erg zout, vandaar de toevoeging ‘naar smaak’.
      We hebben de tekst voor de zekerheid nog wat aangepast.

    • Rookplankje.nl zegt:

      Beste Geraldine,

      Wanneer de juiste kerntemperatuur bereikt is, hangt heel erg af van het type BBQ, de setup en de grootte van je varkenshaasjes.
      Ga ervan uit dat dit bij een koepeltemperatuur van 110 graden ongeveer 45 minuten tot 1 uur duurt.

      Heel veel succes met dit heerlijke recept!

  2. Jeroen zegt:

    Hi, kan je de vulling al een dag van te voren maken of moet dat op dezelfde dag; ik twijfel over de houdbaarheid daarbij van de mascarpone. En als je de vulling een dag van te voren zou kunnen maken, loop je dan het risico op verlies van smaak?

    • Rookplankje.nl zegt:

      Hi Jeroen, je kan de vulling prima een dag van tevoren maken hoor. Het zout heeft een conserverende werking en de smaak wordt er alleen maar beter op na een nachtje in de koelkast! 😉
      Geniet ervan en alvast fijne dagen gewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.