Gevulde varkenshaas gerookt op appelhout
Er zijn van die klassieke smaakcombinaties die als een perfect huwelijk bij elkaar passen, zoals appel en varkensvlees.
In dit recept staat deze combinatie centraal en we voegen nog een extra dimensie toe met appelrook en calvados!
En wat dacht je van zijdezachte mascarpone met een krokantje van uitgebakken spek en walnoot?
Laten we gauw beginnen!
Voor ca. 4 personen
BENODIGDHEDEN
- Apple Chips
- slagerstouw
- bakpapier of butcherpaper
- lekbak voor onder het grill rooster
- koekenpan of skillet
INGREDIENTEN
- 2 varkenshaasjes van ca. 400 gram per stuk
Voor de vulling:
- 150 gram mascarpone
- 2 sjalotjes fijngesnipperd
- naaldjes van een takje rozemarijn fijngehakt
- 1 zoete appel, in kleine blokjes gesneden
- scheutje calvados
- 250 gram gerookte spekblokjes
- 25 gram walnoten, fijngehakt
- versgemalen peper
- versgemalen zout
- 1 eetlepel honing
BEREIDING
Bak de spekblokjes in de koekenpan of skillet op middelmatig vuur rustig uit.
Zodra ze bijna goudbruin zijn schep je wat van het spekvet weg en voeg je de sjalotjes, appel, walnoot, rozemarijn en honing toe.
Laat dit ca. 1 minuut rustig meebakken en voeg dan een scheutje calvados toe.
Hou de pan wat schuin en flambeer voorzichtig tot de alcohol verdampt is.
Haal de pan van het vuur en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Zodra het mengsel is afgekoeld, meng je het met de mascarpone en voeg je de versgemalen peper en zout naar smaak toe.
‘Vlinder’ de varkenshaasjes tot een zo groot mogelijk oppervlak (of laat je slager dit doen).
Bestrooi de binnenzijde met versgemalen peper en zout.
Smeer de vulling gelijkmatig over de varkenshaas en rol deze op.
Bind de varkenshaasjes netjes op met slagerstouw.
Prepareer de BBQ voor indirect grillen (zie de TIPS).
Verwarm de BBQ tot een koepeltemperatuur van ca. 110°C en voeg een goede hand Apple Chips toe.
Plaats een lekbak op de plate setter, leg het grillrooster erop met de gevulde varkenshaasjes en sluit de koepel.
Rook de varkenshaasjes rustig op een constante temperatuur van 110°C tot ze een kerntemperatuur hebben van 62°C.
Haal ze van de BBQ en laat ze 5 minuten rusten onder wat aluminiumfolie.
Verwijder het slagerstouw en snij de haasjes in royale plakken.
Serveer gerust met een lekker glaasje van de calvados.
Eet smakelijk!
– Met onze tips voor gebruik van rookhout wordt uw BBQ gegarandeerd een culinair feestje!
– Op zoek naar meer inspiratie? Bekijk onze overige recepten!