Gevulde Courgette van de Ceder Rookplank

Recept | Gevulde Courgette | Rookplankje.nl

Je kent ze vast nog wel, die ouderwetse tekenfilms waarin van die zwarte bommen met een lont menig slechterik uitschakelde.
Daaraan denken wij bij het zien van een bolcourgette; een prachtig stuk groente, met veel mogelijkheden.
Door het formaat zijn ze perfect om er 1 per persoon van te serveren. Ze lenen zich prima om te vullen en zijn een feest voor het oog en de maag!
Maar wees gerust, de enige knal die deze bom veroorzaakt is een SMAAKEXPLOSIE!
Ben jij er klaar voor? 10-9-8-7-6-5-4-3-2-1……..

4 personen

BENODIGDHEDEN

Ingrediënten

  • 4 bolcourgettes, gewassen
  • 2 tenen knoflook in dunne plakjes
  • 1 grote rode ui, fijn gesnipperd
  • 1 wortel, gewassen en in kleine blokjes gesneden (brunoise)
  • 2 stengels bleekselderij, gewassen en in kleine blokjes gesneden (brunoise)
  • 1 chilipeper, zaadjes verwijderd en in ringetjes gesneden
  • 2 bollen mozzarella in plakjes gesneden
  • bakje Italiaanse verse kruiden (thijm, rozemarijn, salie en oregano), fijngehakt
  • 400 gram half om half gehakt
  • eetlepel tomatenpuree
  • 250 gram tomatenblokjes
  • 100 ml rode wijn
  • 100 gram geraspte Italiaanse kaas
  • halve citroen
  • versgemalen peper en zout naar smaak
  • olijfolie

 

BEREIDING

Leg de ceder rookplank voor gebruik 1-2 uur onder water.

Snij voorzichtig de bovenkant van de courgette af, ca. 1 cm van de bovenkant zodat de steel aan het kapje blijft zitten.
Je kunt er zelf voor kiezen om het kapje erop te leggen tijdens de bereiding.
Indien nodig snij je aan de onderkant ook een klein plakje af zodat de courgette stevig blijft staan.

Verwijder het vruchtvlees en hol de courgette voorzichtig uit tot er een rand van <1 cm overblijft.
Zorg ervoor dat je niet te diep uitholt, anders lopen die heerlijke sappen er aan de onderkant uit. 

Bewaar het vruchtvlees van 2 courgettes. Hak dit fijn om later toe te voegen aan de vulling.
Wrijf de binnenkant van de courgette in met de citroen om verkleuren te voorkomen.

Verwarm een koekenpan of skillet, doe er wat olijfolie in en fruit de ui, knoflook, wortel, bleekselderij en de helft van de chilipeper tot ze wat zachter zijn.
Voeg het gehakt, overgebleven vruchtvlees van de courgette en de kruiden toe en en bak rustig aan tot het gehakt gaar is.
Doe nu de tomatenpuree erbij en verwarm even goed mee om te ontzuren.

Blus de pan vervolgens af met de rode wijn en laat even een paar minuten zachtjes doorkoken.
Voeg de tomatenblokjes toe en roer door.

Proef de vulling en voeg eventueel nog wat zout en peper naar smaak toe.
Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.

Vul nu de bolcourgettes met de mozzarella plakjes en het gehaktmengsel, begin met de mozzarella en bouw de vulling afwisselend op.
Als de courgettes gevuld zijn bestrooi je ze met de geraspte kaas.

Recept | Gevulde Courgette | Rookplankje.nl

Stook de kamado of koepelbarbecue op voor direct grillen (zie ‘Tips & Tricks’)

Hou voor dit recept een koepeltemperatuur van rond de 175°C aan.

Grill de bereidingszijde van de plank ca. 20 seconden voor.
Plaats de bolcourgettes op de voorgegrilde zijde en sluit het deksel van de barbecue.

Zodra de courgettes een kerntemperatuur van ongeveer 70°C hebben zijn ze klaar.

Laat de courgettes 10 minuten rusten voor het aansnijden en serveer 1 bol-courgette per persoon.
Lekker als begeleider van een bord spaghetti en een goed glas chianti.

Laat die smaakexplosie maar komen…

Eet smakelijk!

Tip! Voor meer smaak en minder werk op het moment dat je gasten hebt, kun je de courgettes prima een dag van te voren vullen.

Recept | Gevulde Courgette | Rookplankje.nl

– Met onze tips voor gebruik van een rookplank wordt uw barbecue gegarandeerd een culinair feestje!
– Op zoek naar meer inspiratie? Bekijk onze overige rookplank recepten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *