Eenvoudig maar indrukwekkend

Wie is er nou niet gek op de klassieke eendenborst met ‘sauce á l’orange’?
Als alternatief creëerden wij deze overheerlijke gerookte eendenborst van de BBQ. Een knaller van een kerstrecept, maar eigenlijk een heerlijk barbecue recept voor het hele jaar door. Als saus maakten wij een overheerlijke bacon-jam die de fantastisch combineert met de eendenborst. Natuurlijk hebben we deze gerookte eendenborst een passende zacht-zoete rooktint gegeven met chunks van perzikhout.

Recept

Voorbereidingstijd:

10 minuten

Bereidingstijd:

45 minuten

Personen: 4

Instelling BBQ:

Indirect 70°C
Direct 175°C

BEREIDING

Prepareer de BBQ voor indirecte bereiding (zie ‘TIPS’). Hou een koepeltemperatuur aan van ca. 70°C.

Receptfoto | Gerookte Eend van de BBQ | Ingrediënten

Snij de vetzijde van de eendenborstjes kruislings in en probeer hierbij het vlees van de eend nét niet te raken.

Receptfoto | Gerookte Eend van de BBQ | Vetzijde insnijden

Bestrooi de vleeskant met 4 eetlepels van de WildFood kruidenrub en besprenkel de vetzijde met de zoutflakes.

Receptfoto | Gerookte Eend van de BBQ | Bestrooi met kruidenrub

Leg 1 perzik chunk tussen de kolen en leg de eendenborst op het rooster.
Rook de eendenborsten tot een kern van 48°C.

Ondertussen snij je de uien in zo dun mogelijke halve maantjes en zet je alle ingrediënten klaar. Hou een paar frambozen en een paar takjes tijm over voor de garnering.

Als de eendenborsten de gewenste kerntemperatuur hebben bereikt,
haal je ze van de barbecue en laat je ze rusten onder de alufolie.

Receptfoto | Gerookte Eend van de BBQ | Eendenborst roken

Bouw de BBQ om voor directe bereiding. Hou een koepeltemperatuur aan van ca. 175°C en verwarm de skillet voor.

Bak de spekjes in de roomboter bruin en knapperig en schep ze uit de pan.
In het achtergebleven vet bak je de uien onder rustig omscheppen tot ze zacht en mooi gekarameliseerd zijn.

Voeg de frambozen, tijm, rub, maple syrup, frambozenazijn, basterdsuiker aan de uitgebakken spekblokjes toe in de skillet.
Onder zachtjes roeren kook je de bacon jam in tot hij mooi stroperig is en de frambozen uit elkaar gevallen zijn.
Zodra er mooie doorzichtige belletjes ontstaan heb je de juiste dikte te pakken.

Receptfoto | Gerookte Eend van de BBQ | Frambozen Bacon Jam bereiden

Doe de bacon jam in de blender, reinig de skillet en verwarm deze weer voor op de BBQ om straks de eendenborst filets in af te bakken.

Pureer de bacon jam, maar laat deze niet helemaal glad worden. Hij is het lekkerste als er nog wat crispy bacon bites in terug te vinden zijn.
Proef of de bacon jam goed op smaak is en voeg eventueel nog wat zout flakes toe.

Bak de eendenborsten nu af, met de vetzijde naar beneden, totdat de huid mooi bruin en krokant is geworden. Draai ze even om en bak de vleeskant nog 1 minuutje in het uitgebakken eendenvet.

Recept | Gerookte Eend van de BBQ | Eendenborst afbakken

Laat de filets nog 2 minuten rusten onder wat alufolie.

Snij de gerookte eendenborst in mooie plakken en serveer met de heerlijke frambozen-bacon-jam. Garneer met de overgebleven frambozen en takjes tijm.

Lekker met een goed glas Pinot Noir.

Eet smakelijk!

Receptfoto | Gerookte Eend van de BBQ | Presentatie


Tips:

  1. de frambozen-bacon-jam kun je prima van te voren maken en wel 4 weken bewaren. Doe de jam daarvoor in een gesteriliseerd oud jampotje en zet koud weg in de koelkast.
  2. Strik er een leuk label aan vast en geef het als uniek zelfgemaakt (kerst)kado aan je dierbaren.

Recept | Frambozen Baco Jam

– Met onze tips voor gebruik van rookhout wordt jouw barbecue gegarandeerd een culinair feestje!
– Op zoek naar meer inspiratie? Bekijk onze overige recepten!

BENODIGDHEDEN

INGREDIËNTEN

  • 2 eendenborst filets met huid
  • 4 eetlepels WildFood ‘Deer Rub‘ 
  • Zout (Maldon flakes)
  • 250 gram gerookte spekblokjes
  • 3 witte zoete uien
  • 1 bosje tijm (blaadjes) ca. 10 gram
  • 100 ml maple syrup
  • 125 ml frambozenazijn
  • 100 gram lichte basterdsuiker
  • 250 gram frambozen
  • 25 gram roomboter


Delen

Meer Vleesrecepten

4 reacties op “Gerookte Eendenborst met Frambozen Bacon Jam

  1. Bas zegt:

    Hoi rookplankje,
    Ik wil de gerookte eendenborst graag voor kerst maken, maar mijn barbecue staat in de “winterstalling”. Kan ik dit recept ook zonder barbecue maken?

  2. Rookplankje.nl zegt:

    Hoi Bas,
    Geen probleem hoor, je kan dit recept prima in de oven maken. Je kan de eend vóór bereiding eventueel een uurtje koud roken om toch die heerlijke rooksmaak mee te geven. Doe dit liefst een dag van tevoren, zodat de rooksmaak in het eendenvlees kan trekken.
    Heb je hier geen tijd of mogelijkheid voor, dan kan je ook kiezen voor een kruidenrub met rooksmaak, zoals Naked Gun Powder of Pink Devil.
    Succes!

  3. Max zegt:

    Mannen van rookplankje,

    Vandaag dit gerecht gemaakt. In één woord: fantastisch! Alleen kon je mijn bacon-frambozen jam gerust een chutney noemen…
    In plaats van de Wild food rub heb ik trouwens jullie geweldige Truffle shuffle rub gebruikt. Werkte super!

    Ik blijf jullie inspiraties volgen!

    • Rookplankje.nl zegt:

      Hoi Max,

      Fijn te horen dat het recept je bevallen is! altijd leuk om zulke feedback te mogen ontvangen.
      Omdat wij ook wel eens benamingen uit de Amerikaanse BBQ keuken lenen,
      is het in dit geval een jam genoemd, maar een chutney keuren wij ook helemaal goed.

      Goed te horen dat je eigen “twist” met de truffle shuffle ook is bevallen.

      Keep on smoking!

      Groeten,

      Team Rookplankje.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.