Gerookt ontbijtspek

Recept | Warmgerookt buikspek | Rookplankje.nl

Voordat we aan dit recept beginnen, eerst een waarschuwing:
Als je dit eenmaal zelf gemaakt hebt, wil je nooit meer anders…

Wij gaan zelf ontbijtspek roken!
In dit recept gaan we voor een hartig-zoete variant met o.a. maple syrup.
Warm gerookt op een blend van appel en hickory rookhout.
Het eindproduct kun je voor enorm veel doeleinden gebruiken.
Wat dacht je van krokant gebakken bij een “sunny side up” eitje, of gebruik dit spek in blokjes gesneden en uitgebakken  in een stamppot.
Verwerkt in een sandwich is het natuurlijk ook heerlijk.

Het is een heel simpel recept met maar 4 ingrediënten.
Je hebt even geduld nodig, maar dat wordt dubbel en dwars beloond!

Hoeveel je maakt, bepaal je zelf. Wij hebben dit recept gebaseerd op 2kg buikspek.


BENODIGDHEDEN

  • Barbecue met deksel
  • Rookhout – appel & hickory chunks of chips
  • Grote ziplock bag 5 liter

INGREDIËNTEN

  • Buikspek zonder zwoerd 1 stuk van ca. 2 kg
  • Colorozozout* 50 gram (2,5% van het netto gewicht aan vlees)
  • Maple Syrup 70 gram
  • Rietsuiker 30 gram

* Als je lief aan je slager vraagt of je wat colorozozout bij je buikspek mag, zal hij dit zeker aan je meegeven.

BEREIDING

Weeg alle benodigde ingrediënten af en zet deze klaar.

Zorg voor een schone werkomgeving en was je handen goed.

Het is heel erg belangrijk dat je de hoeveelheid aan colorozozout goed opvolgt.
Ondanks dat we warm gaan roken, is er altijd een kans aanwezig dat er bacteriën in je rauwe product komen.
Door het gebruik van (de juiste hoeveelheid) colorozozout kun je het eindproduct veilig consumeren.

Meng het colorozozout, suiker en maple syrup in een kommetje goed door elkaar.
Trim indien nodig je stuk buikspek met een scherp mes netjes bij, zodat er geen loshangende stukjes op dikke brokken vet aan zitten
Smeer het zout-suiker mengsel rondom op alle stukken van het vlees, sla hierbij niets over.

Doe het vlees in de ziplock-bag en druk de lucht er zoveel mogelijk uit.

TIP: dompel het zakje (opening niet) onder in een bak water, zo druk je de lucht er eenvoudig uit.
Sluit het zakje vervolgens af met ze ziplock-sluiting.

Leg het buikspek nu 7 dagen in de koelkast en draai de zak elke dag een keertje om.
Dit doe je zodat de pekel rondom het vlees zo goed mogelijk inwerkt.

Haal het buikspek na 7 dagen uit de verpakking, spoel met koud water schoon en dep het vlees droog met een keukenrol.
Leg voor nog ca. 24 uur terug in de koelkast (onafgedekt) op een rooster of rekje.
Hierdoor kan het buikspek rondom goed drogen en krijgt het een plakkerig laagje waaraan de rook straks goed kan hechten.

Na al dit wachten is het nu eindelijk tijd om de BBQ aan te gaan steken!

Prepareer de BBQ voor indirecte bereiding en ga voor een koepeltemperatuur tussen de 80-100°C

Qua rookhout kun je kiezen voor chunks of chips. Gebruik je chips, doe deze dan in een tubesmoker.
Met een tubesmoker kun je voor een langere periode rook genereren met chips.
Heb je een gasbarbecue? Geen probleem, dan gebruik je een smokerbox om de chips in te doen.
Wij hebben 2 soorten rookhout gebruikt voor dit recept, in een verhouding van 30% hickory en 70% appel.

Wil je liever een krachtigere rooksmaak, dan voeg je meer hickory toe, wil je het milder, dan meer appel.

Rook het buikspek nu tot een kerntemperatuur van 68°C.
Hoelang dat duurt, is afhankelijk van de temperatuur, het soort barbecue en de dikte/grootte van je vlees.
Wij hebben het rustig gerookt en waren ongeveer 5 uur bezig op 85°C.

Laat het vlees rusten, kun je jezelf niet inhouden, dan smikkel je gewoon alvast een stukje op!
Zodra het vlees is afgekoeld kun je het portioneren en eventueel vacuüm verpakken.

Voor plakjes ontbijtspek snijdt het vlees het gemakkelijkst als het goed koud uit de koelkast komt.

Experimenteer gerust eens met andere kruiden en specerijen!
Voeg aan het pekelmengsel bijvoorbeeld eens wat fijngestampte venkelzaadjes of zwarte peper toe.

Eet smakelijk en laat ons even weten of je vanaf nu nog ander gerookt ontbijtspek wilt. 🙂

Houdbaarheid:
Gekoeld, niet gevacumeerd : 4 dagen
Gekoeld, gevacumeerd : 14 dagen
Diepgevroren, gevacumeerd : 3 maanden

 

– Met onze tips voor gebruik van rookhout wordt je BBQ gegarandeerd een culinair feestje!
– Op zoek naar meer inspiratie met ons rookhout? Bekijk onze overige rookplank recepten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.