Dutch Oven Chili Con Carne

Recept | Chili Con Carne | Rookplankje.nl

De cowboys weten het al lang: de beste chili maak je in een Dutch Oven, het liefst boven een open houtvuur.
Low & slow zijn de kernwoorden voor dit rokerige en pittige gerecht waar je op de meest gure dagen je gasten mee kunt verwarmen.
Nu heeft niet iedereen de mogelijkheid een vuurtje in de tuin te stoken, maar met dit kamado recept kom je zeker in de buurt van dat Wild West-gevoel.
Voor de ‘carne’ in dit recept hebben we gekozen voor een mooi stuk sukade dat we eerst roken met Wine Barrel Chunks.
Een prima begeleider voor dit stoere cowboy recept. Yippee ki-yay!!


Voor ca. 10 personen

Wij kunnen geen genoeg krijgen van deze Chili con Carne en hebben meteen een zeer grote hoeveelheid gemaakt om een deel in te kunnen vriezen.
Een deel hebben we in een tweede pan in de oven gegaard.
Voor dit recept gaan we uit van de helft. De hoeveelheden op de enkele foto’s komen dus niet overeen met de hoeveelheden in het recept.

BENODIGDHEDEN

INGREDIËNTEN

  • 1,5 kg rundersukade
  • 1 winterpeen, grof gesneden
  • 5 stengels bleekselderij, grof gesneden
  • 1 rode paprika, grof gesneden
  • 1 gele paprika, grof gesneden
  • 3 grote uien, gepeld en in grove stukken gesneden
  • 3 tenen knoflook, fijngesneden
  • 1 chilipeper inclusief zaadlijst, fijngesneden
  • 1 habanero inclusief zaadlijst, fijngesneden
  • 1 kaneelstokje
  • 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
  • zongedroogde tomaten (50 gram)
  • 400 gram bruine bonen
  • 400 gram kidneybonen
  • 400 gram limabonen
  • 300 gram mais
  • 300 gram geroosterde paprika (uit pot), fijngesneden
  • 1200 gram gepelde tomaten, fijngehakt of geknepen
  • 1 volle eetlepel gerookt paprikapoeder
  • 1 volle theelepel komijnpoeder
  • 1 volle eetlepel mild paprikapoeder
  • 1 afgestreken eetlepel zout
  • 1 afgestreken eetlepel peper
  • 1 afgestreken theelepel gedroogde chili-vlokken
  • 2 laurierblaadjes
  • flinke scheut olijfolie
  • 250 ml rode wijn

Voor erbij:

  • bekertje crème fraîche
  • 2 avocado’s
  • 1 limoen
  • knapperig Turks brood
  • groene salade

BEREIDING

Haal de sukade ruim een uur van tevoren uit de koelkast.
Snij de overtollige stukjes vet en het vlies van de sukade (of laat je slager dit doen).

Recept | Chili Con Carne | Rookplankje.nl

Dep de sukade goed droog met keukenpapier en bestrooi royaal met zout en versgemalen peper.

Stook de kamado op voor direct grillen (zie ‘TIPS‘), maar gebruik een beperkte hoeveelheid kolen (gecentreerd onder de plek waar je de Dutch oven op het rooster zet).
We willen de kamado namelijk niet te warm opstoken omdat we de chili con carne aansluitend low & slow op ca. 120°C gaan garen.

Verwarm de Dutch oven ca. 10 minuten voor en voeg de olijfolie toe.
Fruit onder af en toe roeren de ui, wortel, bleekselderij en knoflook samen met de droge kruiden aan.
Voeg de verse en de geroosterde paprika, chilipeper, habanero’s, zongedroogde tomaat, laurierblaadjes en het kaneelstokje toe.

Recept | Dutch Oven Chili Con Carne | Rookplankje.nl

Bak dit onder af en toe roeren ca. 5 minuten mee totdat de groenten wat zachter zijn geworden.

Bak de tomatenpuree ca. 2 minuten mee, blus af met de rode wijn en laat onder af en toe roeren iets inkoken.
Voeg nu de gepelde tomaten, de bonen en mais toe aan het mengsel en roer door.

Het is nu tijd om de kamado klaar te maken voor indirect grillen.
Voeg eerst nog wat extra kolen toe (genoeg voor ca. 8 uur low&slow). Gebruik bij voorkeur een harde houtskoolsoort van goede kwaliteit.

Leg ca. 5 Wine barrel chunks afwisselend tussen de gloeiende, maar ook op de nog niet gloeiende kolen.
Plaats de Dutch oven zonder deksel op het rooster (gebruik de plate setter eronder i.v.m. indirecte garing) en leg boven de Dutch oven het tweede rooster met daarop de sukade.

Recept | Dutch Oven Chili Con Carne | Sukade | Rookplankje.nl

Sluit het deksel en rook de sukade ca. 2 uur. Probeer de koepeltemperatuur stabiel op 120°C te houden.

Na 2 uur roken haal je de sukade van het rooster en snij je deze in blokjes van ca. 2,5 cm.
Je kunt nu eventueel nog wat extra zout toevoegen aan het vlees.

Recept | Dutch Oven Chili Con Carne | Sukade | Rookplankje.nl

Doe het vlees en de sappen bij het groentemengsel in de Dutch oven, roer door en leg het deksel erop.
Sluit de BBQ en gaar de chili con carne low & slow nog ten minste 6 uur, totdat het vlees mals is en uit elkaar valt als je erin knijpt.

Afhankelijk van de kwaliteit van je vlees kan het ook zijn dat het een kortere of langere bereiding nodig heeft.
Probeer gewoon tussendoor een lekker stukje, dat is jouw voorrecht als low & slow pitmaster. 😉

Serveer de chili met een flinke dot crème fraîche, geprakte avocado, frisse limoen, knapperig Turks brood en een groene salade.

Eet smakelijk!

– Met onze tips voor het roken op de barbecue wordt uw BBQ-sessie gegarandeerd een culinair feestje!
– Op zoek naar meer inspiratie? Bekijk onze overige recepten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *