Caribbean style burger met habanero-mango mayo
Laat de zon maar komen, want met deze Caribisch geïnspireerde burger wordt het een tropisch feestje op je BBQ!
Wat dacht je van Jamaicaanse jerk kruiden in combinatie met een pittige maar fruitige habanero-mango mayo.
Trek je flip-flops en strohoed maar uit de kast en laat het vuur in de BBQ maar oplaaien!
Voor 6 personen
BENODIGDHEDEN
- rookhout: 3 Hickory chunks
- kookring, iets groter dan je broodjes
- weegschaal
- aluminiumfolie
- staafmixer of blender
- 2 latex handschoenen
INGREDIËNTEN
Voor de burgers:
- 1800 gram rundergehakt
- 2 volle eetlepels jerk kruiden, wij gebruikten NOSKOS “the Jerk”
- 2 eetlepels bruine rum
- versgemalen peper en zout naar smaak
- 2 jalapeno pepers in ringetjes
- 75 gram bladsla naar keuze
- 6 plakken sambal kaas
- 1 grote rode ui in ringen
- 6 mini pide’s* of hamburgerbroodjes (*te koop bij de oosterse supermarkt)
- Maldon zout-flakes ter garnering
Voor de habanero- mango mayo:
- 1 mango; geschild, pit verwijderd en gepureerd
- 250 ml mayonaise
- 3 habanero pepers, of wat minder voor een mildere variant
- sap en rasp van 2 limoentjes
- 1 teentje knoflook geraspt
- snufje peper en zout naar smaak
BEREIDING
Meng het gehakt in een grote kom met de jerk kruiden,rum,peper en zout.
Verdeel het gehaktmengsel in 6 porties van 300 gram en vorm met behulp van de kookring 6 mooie burgers.
Zet de burgers even een uurtje in de koelkast om wat op te stijven.
Snij ondertussen de ui en de jalapeno in ringen.
Stook de kamado of koepel-bbq op tot ca. 120°C voor indirect grillen (zie Tips & Tricks).
Tijdens het opwarmen leg je de habanero pepers alvast op de kolen en laat je ze zwart blakeren.
Zodra ze rondom geblakerd zijn, leg je ze in een kom afgedekt met aluminiumfolie voor later.
Leg 3 hickory chunks op de hete kolen, het rookhout begint nu meteen zijn werk te doen.
Plaats de burgers op het rooster en sluit het deksel van de BBQ.
Rook de burgers rustig tot een kerntemperatuur van ca. 54°C.
Ondertussen kun je mooi de habanero-mango mayo maken.
Doe de latex handschoenen aan en haal de geblakerde habanero pepers uit de kom.
Verwijder nu de zwarte buitenkant (gebruik eventueel wat keukenpapier om het eraf te vegen).
Haal de zaadjes eruit en snij ze zeer fijn.
Meng nu alle ingrediënten voor de mayo goed door elkaar en proef of het goed op smaak is.
Als de hamburgers de gewenste kerntemperatuur hebben bereikt, haal je ze van de BBQ en laat je ze rusten onder een dikke, losse laag aluminiumfolie.
Ondertussen bouw je de BBQ om voor ‘direct grillen’ (zie Tips & Tricks) en voer je de temperatuur wat op.
Halveer alvast de broodjes en grill deze even mooi aan op het rooster.
Grill de burgers nu kort af tot ze mooie grillstrepen hebben en leg op elke burger een plak sambalkaas.
Sluit het deksel van de BBQ en laat de kaas even smelten op de burger.
Tijd om de broodjes op te bouwen!
Besmeer het onderste broodje met wat habanero-mango mayo, leg er wat sla op en plaats de burger er bovenop.
Strooi op de bovenkant van de burger wat Maldon zout-flakes, garneer met de jalapeno’s, ui en nog wat van de mayo.
Lekker met een ijskoud Caribisch biertje!
Eet smakelijk!