Perfecte Pulled Pork op een mini pide

Recept | Broodje Pulled Pork

Dit overheerlijke pulled pork recept laat je watertanden!
Wedden dat je het niet bij 1 broodje laat?
Dit recept lijkt misschien ingewikkeld door de low & slow methode en de vele ingrediënten en benodigdheden, maar het is eenvoudig in uitvoering, je kan het goed voorbereiden en het is perfect voor grote gezelschappen.
Je kunt het jezelf uiteraard ook gemakkelijk maken door voor een kant en klare coleslaw uit de winkel te gaan, maar zelf maken is leuk, eenvoudig én gezonder!


Voor ca. 8 personen

BENODIGDHEDEN

  • Apple Smoking Chips
  • blender of keukenmachine
  • steelpannetje
  • zeef
  • marinadespuit
  • lekbak voor onder het grill rooster
  • aluminiumfolie
  • mandoline met mes voor fijne julienne reepjes
  • kernthermometer
  • Bear Claws of 2 vorken

 

INGREDIËNTEN

Wij koken het liefst met verse biologische producten.
Dat hoeft natuurlijk niet, maar probeer altijd de beste kwaliteit voor je budget te kopen.

Voor de pulled pork:

  • 1 procureur van ca. 2,5 kg
  • BBQ-rub (huisgemaakt of gekocht, bijv: “All purpose” van Grate Goods)

Voor de marinade:

  • 250 ml appelsap (bij voorkeur vers)
  • 6 eetlepels honing
  • 50 ml whisky
  • afgestreken eetlepel zeezout

Voor de Coleslaw:

  • 1 witte kool, gewassen
  • 2 grote winterpenen, gewassen
  • 2 rode uien, gepeld
  • 1 flinke bos peterselie, gewassen en fijngehakt
  • 1 volle eetlepel mosterd
  • 100 ml mayonaise
  • 100 ml magere kwark
  • sap + rasp van 1 citroen
  • versgemalen zout en peper

Voor de topping:

  • 1 komkommer, gewassen, in de lengte doormidden gesneden, zaadjes verwijderd en in dunne plakjes gesneden.
  • 1 bosje radijs, gewassen en in dunne plakjes gesneden
  • 1 grote rode ui, gepeld en in dunne halve ringen gesneden
  • 200 ml appelazijn
  • 75 gram rietsuiker
  • theelepel karwijzaad
  • 3 laurierblaadjes
  • 6 gekneusde jeneverbessen
  • 4 kruidnageltjes
  • versgemalen zout en peper
  • kleine Turkse broodjes
  • Kansas city BBQ sauce

 

BEREIDING

Start met de bereiding van de marinade.
Doe alle ingrediënten in het steelpannetje, breng aan de kook en laat in ca. 5 minuten iets inkoken onder af en toe roeren.

Laat dan afkoelen en zet weg tot gebruik.

Leg de procureur in een grote schaal en bestrooi rondom royaal met de BBQ-rub.
Injecteer nu met de marinadespuit ca. 2/3 van de marinade rustig in het vlees terwijl je de spuit langzaam uit het vlees trekt.
Probeer via hetzelfde gaatje op meerdere plekken in het vlees te komen door onder verschillende hoeken te injecteren.

Bewaar de rest van de marinade voor verderop in de bereiding.

Stook de kamado of koepel-bbq op voor indirect grillen (zie “TIPS“).
Probeer een koepeltemperatuur van ca. 110°C aan te houden.
Voeg een flinke hand appel rookhout toe rondom de kolen, leg de procureur op een rooster en plaats daaronder een opvangbak zodat de sappen niet op je platesetter of onderin je BBQ terecht komen.
Steek een kernthermometer in het vlees en sluit het deksel.

Controleer af en toe de koepeltemperatuur en stel indien nodig bij. Probeer de temperatuur zo constant mogelijk te houden en voeg na ongeveer een uurtje nog wat rookhout toe.

Ondertussen kun je mooi de coleslaw en de topping maken.

Doe alle ingrediënten (behalve de gesneden groenten) voor de topping in een steelpannetje en kook onder af en toe roeren ca. 5 minuten een beetje in totdat de suiker is opgelost en de specerijen hun smaak hebben afgegeven.
Leg de groenten in een kom en giet het nog warme zoetzuur uit de steelpan door een zeef voorzichtig over de groenten.
Laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet dan weg in de koelkast.

Rasp nu voor de coleslaw de kool, wortel en rode ui in een keukenmachine of mandoline in fijne julienne reepjes en doe in een kom samen met de peterselie.
Maak ondertussen de dressing door de mayo, kwark, mosterd, en sap en rasp van citroen in een kom goed te mengen.
Breng op smaak met versgemalen peper en zout en vermeng met de groenten.

Zet in de koelkast weg tot gebruik.

Terug naar het vlees..

Na een uur of 3-4 zal het vlees een kerntemperatuur van ca. 70-75°C hebben.
Dit is het moment om het vlees van de BBQ te halen en in te smeren met de overgebleven marinade.
Wikkel het vlees goed in de aluminiumfolie en plaats terug op de BBQ.

Gaar het vlees nu langzaam verder, probeer de koepeltemperatuur nu tussen de 100-110°C te houden.
Gaar nog minimaal 4 uur. Langer mag ook, als de kerntemperatuur maar minstens 90°C is.

Pulled Pork

Neem nu het vlees van de BBQ en laat minimaal een half uur rusten in de aluminiumfolie.

Trek het vlees met “bear claws” of 2 vorken uit elkaar en proef. Voeg indien nodig nog een beetje zout toe.

Snij de broodjes open en grill ze even kort aan op de BBQ.
Beleg ze royaal met de coleslaw en de pulled pork en garneer met de topping van zoetzuur.
Serveer met Kansas city style BBQ sauce.

Eet smakelijk!

– Met onze tips voor gebruik van smoking chips wordt uw BBQ gegarandeerd een culinair feestje!
– Op zoek naar meer inspiratie? Bekijk onze overige recepten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *