Broodje gerookte worst met zuurkool en spek
In de naweeën van de winter hebben wij deze waanzinnig lekkere broodjes worst gemaakt.
Geïnspireerd door de “Rotdog”, met een dikke knipoog naar alles wat je op je winter BBQ wilt proeven; spek, ui, worst, kaas en zuurkool zijn de hoofdrolspelers van deze topper.
Als rookhout hebben wij dit keer voor appel gekozen, wat een genot!
4 personen
BENODIGDHEDEN
- rookhout: 3 Apple chunks of een flinke hand Apple chips in een smoker box of tube smoker
- lekbak
- Skillet of koekenpan
- siliconenkwastje
INGREDIËNTEN
- 4 rauwe varkensworsten naar keuze, wij hebben saucijzen gebruikt
- 500 gram zuurkool
- 4 hotdog broodjes of witte puntjes
- 12 plakken gerookt ontbijtspek
- 150 gram geraspte jong belegen kaas of Gruyère voor extra pit
- 2 grote witte uien in dunnen ringen
- 1 theelepel karwijzaad
- 4 eetlepels crème fraîche
- 1 eetlepel mosterd
- 50 gram roomboter
- scheut witte wijn
- 1 eetlepel No Rubbish Fast & Flavoured
- 3 eetlepels No Rubbish Innocent Blood
- 1 theelepel zwarte peper uit de molen
- 1 theelepel gemalen zeezout
BEREIDING
Doe de boter in de koekenpan of skillet (dit kun je het beste even op een side-burner of binnen op het fornuis doen)
Voeg de uienringen, karwijzaad, peper en zout toe en bak de uien rustig tot ze mooi licht gekarameliseerd zijn.
Laat de zuurkool even uitlekken en voeg toe aan het uienmengsel.
Roer even door en blus af met een flinke scheut witte wijn. Doe nu de mosterd en de crème fraîche erbij en laat 5 minuten zachtjes stoven.
Haal van het vuur en laat afkoelen tot verder gebruik.
Stook de kamado of koepel-bbq op tot ca. 140°C voor indirect grillen (zie Tips & Tricks).
Als de BBQ op temperatuur is, voeg je het rookhout toe.
Leg de worsten op het grillrooster en plaats er een lekbak onder om het vet op te vangen.
Sluit het deksel van de BBQ en probeer de koepeltemperatuur op ca. 140°C te houden.
Controleer de worsten halverwege. Bij een kerntemperatuur van 70°C is de worst klaar.
Stook de BBQ nu op naar ca. 160 graden.
Snij de broodjes aan de bovenkant in tot net onder het midden en doe er wat van het ui/zuurkoolmengsel in.
Leg de worst erop en bestrooi met wat van de BBQ-rub en flink wat geraspte kaas.
Wikkel om elk broodje nu 3 plakken spek en bestrijk met de BBQ-saus.
Plaats de broodjes nu op het grillrooster en sluit het deksel.
Als na ca. 15 minuten de broodjes mooi bruin zijn en het spek licht krokant begint te worden kunnen ze van de BBQ af.
Bestrijk ze voor het serveren nog even licht met wat van de BBQ-saus en het smullen kan beginnen!
Wijntip? Voor het sfeertje een Glühwein, of natuurlijk gewoon een lekker pilsje.