Beer Can Burger XXL
BIG, BIGGER, BIGGEST!
Tijdens je BBQ party’s wil je natuurlijk de show stelen bij jouw vrienden.
Met deze beer can burger zal je zeker indruk maken!
Bier, whisky, rundvlees, spek, kaas en rookhout zijn de hoofdrolspelers van deze topper.
2 stuks voor ca. 6 personen
BENODIGDHEDEN
- Whisky barrel chunks
- 2 halve literblikken van je favoriete bier
INGREDIËNTEN
Voor de burgers:
- 1400 gram rundergehakt
- 300 gram ontbijtspek
- 1 eetlepel knoflookpoeder
- 1 eetlepel uienpoeder
- 1 theelepel chili-flakes
- 2 eetlepels gerookt paprikapoeder
- 3 eetlepels Kansas city BBQ sauce
- versgemalen peper en zout naar smaak
- 2 eetlepels whisky
Voor de vulling:
- 2 grote zoeten uien grof gesneden
- 3 paprika’s rood en geel grof gesneden
- 3 tenen knoflook in plakjes
- paar takjes rozemarijn, naaldjes fijngehakt
- half bosje lente-ui in ringetjes gesneden
- blikje tomatenblokjes
- 1 chilipeper, zaadjes verwijderd en fijngehakt
- 150 gram cheddar in grote blokjes gesneden
BEREIDING
Bak in een gietijzeren pan op de BBQ op direct vuur in een laagje olijfolie de gesneden groenten voor de vulling aan.
Uiteraard kun je dit ook in een pan op het fornuis doen, maar op de BBQ vinden wij toch nét even leuker werken.
Voeg na 3 minuten de tomatenblokjes toe en roer nog even door.
Breng op smaak met versgemalen peper en zout en laat het mengsel iets afkoelen.
Meng in een grote kom, op het ontbijtspek na, alle ingrediënten voor de burgers goed door elkaar en vorm er met natte handen 2 grote ballen van.
Pak nu een bierblik en duw het middenin de bal tot op ongeveer een centimeter van de onderkant.
Vorm nu met je handen rondom het bierblik een bal en omwikkel het strak met het ontbijtspek.
Trek nu (eventueel met behulp van een theedoek voor extra grip) voorzichtig het bierblik uit de bal.
Je hebt nu in de bal een ruimte gevormd om te vullen, duw het vlees eventueel voorzichtig nog wat naar buiten toe om wat meer ruimte te creëren.
Vul nu de ballen met het afgekoelde mengsel en leg de blokjes cheddar er bovenop.
Zet de beer can burgers nu tot gebruik in de koelkast.
Stook de kamado of koepel-bbq op voor indirect grillen (zie “Tips & Tricks“).
Probeer een koepeltemperatuur van ca. 110°C aan te houden.
Voeg wat whisky-barrel rookchunks toe, leg de beer can burgers op de grill en sluit het deksel.
Rook de burgers voor ongeveer anderhalf uur tot een kerntemperatuur van ca. 64°C.
In de laatste 10 minuten van de garing kun je de temperatuur iets opschroeven naar 180°C om wat extra kleur te geven.
Als de beer can burgers de juiste temperatuur hebben bereikt neem je ze van de BBQ en kan het genieten beginnen!
Snij de burgers in grote stukken en serveer op een geroosterde mini pide.
Garneer met wat plakjes augurk en knijp er een flinke scheut Kansas city BBQ sauce overheen.
Eet smakelijk!
– Met onze tips voor gebruik van de chunks wordt uw BBQ gegarandeerd een culinair feestje!
– Op zoek naar meer inspiratie met ons rookhout? Bekijk onze overige recepten!
gemakkelijke burger voor een beginnend smoker zoals ik, maar well zeer lekker !
Bedankt Johan! Fijn dat het gesmaakt heeft!
Dat ziet er heerlijk uit en we gaan het uitproberen .
Leuk Ronald, dat gaat je zeker lekker smaken 👌🏻
Ja! Briljant gerecht, leuk om te maken en wat een resultaat. Had wel 2,5 uur nodig voor de 64 graden. Dus iets later aan tafel. Ziet er spectaculair uit. Aanrader voor etentje met kameraden.