Beef Hammer

Dit machtige stuk vlees mag niet ontbreken op jouw BBQ-repertoire. De hamer van Thor wordt Mjölnir genoemd. Wij noemen deze machtige vleeshamer ‘Smölnir’, want smullen wordt het zeker! Met wat basis barbecue-skills en geduld, sla jij de plank zeker niet mis. Hoe maak je een Beef Hammer op je BBQ? Dat gaan wij je laten zien met dit heerlijke recept.

Recept

Voorbereidingstijd:

30 minuten

Bereidingstijd:

8 uur + 12 uur koelkast

Personen: 6

Instelling BBQ:

Indirecte methode 120°C

BEREIDING

Snij de vliesjes en overtollig zichtbaar vet en bindweefsel weg, of laat je slager dit doen.

Meng voor de SPG rub 3 gelijke delen zout, peper en knoflookgranulaat in een kommetje door elkaar. Zorg dat het voldoende is om je beef hammer rondom mee in te wrijven en verdeel de rub goed rondom het vlees van je beef hammer.

Ris de blaadjes van de takken rozemarijn, hak deze fijn en verdeel rondom goed over je vlees.

Bind het vlees op met het slagerstouw. Dit hoeft niet superstrak, want het vlees zakt iets naar beneden tijdens de bereiding en trek zichzelf dan al wat vaster.
Laat het vlees 12 uur in de koelkast om lekker alle smaken op te nemen.

Prepareer de BBQ voor indirecte bereiding (zie “TIPS”).
Hou een koepeltemperatuur aan van ca. 120°C.

Voeg het rookhout toe, 2-3 hickory chunks en 1 vuurkruiden pastille van rozemarijn.
Leg de pastille en 1 chunk tussen de brandende kolen en de rest van de chunks er net naast.

Recept | Beef Hammer | Rookplankje.nl

Vul de spay-fles met een laagje van het Guinness bier om straks het vlees mee in te sprayen.

Plaats de druip-pan gevuld met een laagje water op de plate setter
en zet de beefhammer op het grillrooster.
Steek de kernthermometer in het dikste gedeelte van het vlees en sluit het deksel.

Rook de beef hammer ongeveer 3 uur en spray deze elk half uur in met het Guinness bier.

Als het bot te snel kleurt, kun je deze zodra het een mooie kleur heeft eventueel omwikkelen met wat aluminiumfolie. Zodra de chunks geen rook meer afgeven, voeg je tussendoor wat nieuwe toe.

Bij een kerntemperatuur van 70°C pak je het vlees in een dubbele laag slagerspapier of aluminiumfolie in, tezamen met een paar flinke klonten roomboter. Schenk wat bier bovenin het bot, zodat het gesmolten beenmerg eruit stroomt en als een vulkaan van heerlijkheid je vlees bedruipt.

Zet de beef hammer in een skillet om eventueel weglopend vocht op te vangen.
Steek de thermometer door het slagerspapier of folie heen en gaar verder tot een kerntemperatuur van tenminste 93°C.

Met een satéprikker kun je controleren of het vlees zacht genoeg is.
Voel je nauwelijks weerstand, dan is het is het klaar.
Hoe lang het bereiden van een beef hammer op de BBQ duurt is afhankelijk van het gewicht van je vlees, temperatuur en grootte van je barbecue. Wij hebben deze beef hammer in ca. 8 uur gegaard op een large kamado.

Neem het vlees in de skillet voorzichtig van de BBQ en laat het ingepakt 30 minuten rusten.
Na het rusten pak je het uit. Vang al het vocht op in de skillet en bewaar dit om straks het vlees weer mee te bedruipen.

Verwijder het slagerstouw.
Je vlees is nu klaar om heerlijk van te genieten.

Serveer het in grove stukken of trek het uit elkaar als pulled beef en maak bijvoorbeeld heerlijke pulled beef wraps. Wij vulden deze met wat bladsla, dunne reepjes komkommer, mango, bosui, paprika en wat plakjes jalapenos, maar gebruik vooral wat jij lekker vindt!

Bedruip het vlees nog even met het achtergehouden vocht van de bereiding en laat je meevoeren naar het Walhalla van smaak!

Wij drinken hier natuurlijk een gulle pint Guinness bij.

Eet smakelijk!

Recept | Beef Hammer | Rookplankje.nl

 

– Met onze tips voor gebruik van rookhout wordt jouw barbecue gegarandeerd een culinair feestje!
– Op zoek naar meer inspiratie? Bekijk onze overige recepten!

BENODIGDHEDEN

INGREDIËNTEN

  • 1 beef hammer
  • 3 grote takken rozemarijn
  • 125 gram roomboter
  • 1 blik Guinness bier
  • SPG-dry rub – gelijke delen peper-zout-knoflookgranulaat

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht dat is gedeeld door @rookplankje.nl


Delen

Meer Vleesrecepten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.