BBQ Smoked Spatchcock Chicken

Wat is een spatchcock chicken en hoe maak je deze heerlijk sappige gegrilde kip? Wij gaan je met dit recept laten zien dat je op deze manier wellicht de allerlekkerste kip ooit maakt! Door deze manier van bereiden gaart je kip gelijkmatig en is hij ook veel sneller klaar. De smaakvolle kruidenboter die we onder de huid smeren, houdt de kip extra sappig en voegt een tsunami van smaak toe. Om het helemaal af te maken roken wij de kip op chunks van eikenhouten vaten waarin speciale bieren van Brouwerij de Molen hebben gerijpt.

Recept

Voorbereidingstijd:

30 minuten

Bereidingstijd:

45 minuten

Personen: 4

Instelling BBQ:

Directe methode 175°C

BEREIDING

Prepareer de BBQ voor directe bereiding (zie ‘TIPS’).
Hou een koepeltemperatuur aan van ca. 175°C

Meng de roomboter samen met de overige ingrediënten voor de kruidenboter goed door elkaar in een kommetje en zet weg voor later gebruik.

KruidenboterMet de gevogelteschaar knip je nu aan weerszijden langs de ruggengraat van de kip.

Knippen met gevogelteschaar

Knip de kip aan weerszijden langs de ruggengraat
Als je de ruggengraat hebt weggeknipt, draai je de kip om en hak je eenvoudig door het borstbeen heen. Dit zorgt ervoor dat de kip mooi plat komt te liggen en gelijkmatig gaart.

Spatchcock Chicken | Borstbeen doorhakkenMet je vingers ga je nu onder het vel van de kip en maak je de huid voorzichtig los van de filets en dijen door je vinger heen en weer te bewegen.
Verdeel nu 3/4 van de kruidenboter onder de huid van de kip en smeer goed uit.

Kruidenboter onder de huid van de kip verdelenSmeer de kip aan de buitenkant in met de rest van de kruidenboter.

Plaats de skillet op de BBQ en verwarm deze voor.

Meng de krieltjes samen met 3 eetlepels olijfolie en de BBQ-rub en bak deze in de skillet rondom goudbruin.
Zet afgedekt onder aluminiumfolie weg voor later gebruik.

Zorg voor voldoende afstand tussen de kolen en het rooster (ca. 20 cm) en voeg 2 beer barrel chunks toe.

Leg de kip met de huidzijde naar boven op het BBQ-rooster en sluit het deksel.

Rook en rooster de kip ongeveer 30 minuten en kijk af en toe of de onderzijde van de kip niet te hard gaat. Spray elke 10 minuten de kip even in met wat bier.

Spatchcock Chicken op de BBQDraai de kip na een half uur om, bespray nogmaals met wat bier en laat de huidzijde nu in ca. 15 minuten knapperig en goudbruin garen.
Check af en toe even of het allemaal niet te hard gaat.

Bij een kerntemperatuur van 70°C is het tijd om de kip van de BBQ te halen.
Laat hem ca. 5-10 minuten rusten onder wat aluminiumfolie.

In de rusttijd verwarm je de aardappeltjes nog even in de skillet.

Dan is het nu tijd voor de presentatie.

Pak een grote snijplank en leg de kip met de huidzijde naar boven in het midden. Verdeel de aardappeltjes en partjes citroen eromheen en garneer met de granaatappelpitjes, verkruimelde feta en fijngesneden peterselie.

Snij de kip op de plank in stukken en laat iedereen wat kip en aardappelen pakken, lekker met een groene salade.

Om de cirkel helemaal rond te maken drinken we hier natuurlijk een Beer-Barrel-Aged biertje van brouwerij de Molen bij!

Eet smakelijk!

Spatchcock Chicken presentatie

– Met onze tips voor gebruik van rookhout wordt jouw barbecue gegarandeerd een culinair feestje!
– Op zoek naar meer inspiratie? Bekijk onze overige recepten!

BENODIGDHEDEN

INGREDIËNTEN

  • 1 hele (bio) Kip
  • flesje bier 
  • 100 gram feta-kaas verkruimeld
  • 50 gram granaatappel pitjes (groente-koelschap supermarkt)
  • 1 bosje peterselie 15 gram fijngesneden
  • 1 citroen in partjes gesneden
  • 750 gram voorgegaarde krieljes in de schil
  • 1 eetlepel All-purpose BBQ rub
  • olijfolie

Voor de kruidenboter:

  • 175 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • bosje fijngesneden salie 15 gram
  • bosje fijngesneden peterselie 15 gram
  • rasp van 1 citroen
  • theelepel versgemalen zwarte peper
  • theelepel zoutflakes (Maldon)
  • 1 sjalotje fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook fijngeraspt

Delen

Benodigdheden shoppen

Met gratis Whisky Barrel Chips
94,95 inclusief BTWGratis verzending!
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

GRILL GURU ACCESSOIRES

Grill Guru | Cast Iron Fry Pan

29,9531,95 inclusief BTW
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

THE BASTARD ACCESSOIRES

The Bastard | Cast Iron Fry Pan

44,9559,95 inclusief BTW
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

Meer Vleesrecepten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.