BBQ Rotisserie kip
Hoe maak je de lekkerste BBQ rotisserie kip? Dat gaan wij je laten zien!
Wij maakten gebruik van onze Bastard Kamado i.c.m. de Bastard Pizza Rotisserie.
Deze bereiding is heel eenvoudig en geeft gegarandeerd een resultaat met sappige kip! Heb jij nou geen Bastard met rotisserie, dan kun je in de meeste kamado’s uit de voeten met een universele rotisserie, zoals deze van Grill Guru. Neem alvast voorzichtig afscheid van je poelier, want na dit recept zul je daar weinig meer komen om een gegrilde kip van het spit te kopen.
BEREIDING
Maak een natuurlijke kwast door de takjes rozemarijn met slagerstouw aan het takje of aan het uiteinde van de houten lepel te binden.
Hou 1 takje rozemarijn apart.
Doe een flinke laag olijfolie in het kommetje en rasp de schil van 1 citroen, en 3 tenen knoflook. Meng alles goed door elkaar.
Halveer de citroen en steek met een klein mes op verschillende plekken door de schil. Halveer de overgebleven teentjes knoflook in de lengte en druk deze, samen met wat blaadjes rozemarijn, in de sneetjes die je in de schil gemaakt hebt. Je hebt nu een smaakbommetje gecreëerd om in de holte van de kip te plaatsen tijden het grillen.
Bestrooi de kippen aan de binnen en buitenzijde met de kruidenrub en doe het citroen smaakbommetje in de holte van elke kip.
Rijg de kippen aan het spit en klem ze vast met de spit klauwen.
Wij houden wel van een beetje rooksmaak aan de kip en hebben 2 citrus chunks aan de kolen toegevoegd toen we het spit boven de kolen plaatsten.
Door deze chunks van citrusbomen toe te voegen geeft je een extra diepte aan je gegrilde kip van de rotisserie.
Na 15 minuten kwast je met je zelfgemaakte rozemarijn borstel wat van de lekkere citroen-knoflook olie over de kip. Herhaal dit ca. elke 8 minuten.
Afhankelijk van de grootte van je kip is hij na ca. 50 minuten gaar.
Wij mikken met een biologische kip op een kerntemperatuur van 70°C.
Haal de kip (voorzichtig want de metalen delen zijn heet) van het spit en laat nog even 10 minuten rusten.
Tijdens het rusten gaart de kip nog iets na, maar blijft deze super-sappig.
Bestrooi de kip vlak voor het serveren met wat zoutflakes voor een extra bite!
Lekker met krokante frietjes en een groene salade!
En…. laat jij de gegrilde kippen bij de poelier voortaan ook links liggen?
Eet smakelijk!
BENODIGDHEDEN
- rookhout 2 citrus chunks
- slagerstouw
- kommetje
- fijne rasp of microplane
- takje uit de tuin of een houten lepel
- Bastard Pizza Rotisserie of Universeel spit
INGREDIËNTEN
- 2 hele (bio)kippen
- 1 citroen
- 1 bol knoflook, tenen gepeld
- 6 flinke takken rozemarijn
- Mediterrane BBQ rub bijv NOSKOS The Chicken
- Olijfolie
- Maldon zoutflakes