2x Ribeye van de Rookplank
Voor de meat-lovers hebben we hier maar liefst twee bereidingen van ‘geplankte’ Ribeye.
Een bereiding die je (nog) niet zo vaak ziet in Europa.
De Amerikanen doen het al jaren – niet verwonderlijk – want het “zoetje” van de cedar rookplanken gaat perfect samen met het vlees.
Een belangrijk verschil tussen de bereidingen, is dat de ribeye bij ‘bereiding 1’ in contact is met het cederhout, waardoor er meer overdracht is van houtaroma.
Bij ‘bereiding 2’ is er juist weer meer overdracht van de rooksmaak van het cederhout, doordat de ribeye aan de onderkant ook (deels) aan rook wordt blootgesteld.
Voor welke ribeye ga jij?
4-6 personen
BENODIGDHEDEN
- rookhout: 2x Western red cedar rookplank
- aluminiumfolie
INGREDIËNTEN
Bereiding 1
- 1 dikke ribeye van ca. 500 gram per stuk
- versgemalen peper
- fleur de sel (of grof gemalen zeezout)
- olijfolie van goede kwaliteit
Bereiding 2
- 1 dikke ribeye van ca. 500 gram per stuk
- 2 eetlepels dry-rub, wij gebruikten NOSKOS “The Beef”
- 3 uien, gepeld en in dikke ringen gesneden
- fleur de sel (of grof gemalen zeezout)
- olijfolie van goede kwaliteit
BEREIDING
Leg de Western red cedar rookplankjes voor gebruik 1-2 uur onder water.
Prepareer de BBQ voor het roken op een rookplankje (zie de ‘TIPS’ op onze website).
Start met een gecentraliseerd hoopje kolen, i.v.m. het aangrillen van de Ribeye.
Na het aangrillen verdeel je de kolen voorzichtig met een BBQ tang over de bodem.
Haal de ribeye’s minimaal een uur voor de bereiding uit koeling en laat op kamertemperatuur komen.
Dep ze met wat keukenpapier rondom goed droog en sla ze met je vuist iets platter.
Bereiding 1
Bestrooi met wat peper en zout en bestrijk één zijde licht in met de olijfolie.
Grill de met olie ingesmeerde zijde 1 minuut aan op een heet rooster, tot er een mooie grillstreep op zit.
Grill de bereidingszijde van de plank ca. 20 seconden voor en leg de ribeye met de rauwe kant op de voorgegrilde zijde van de plank.
Bereiding 2
Bestrooi de ribeye rondom met de BBQ rub en wrijf het er goed in.
Bestrijk rondom licht in met olijfolie en grill beide zijden 30 seconden tot er een mooie grillstreep op zit.
Grill de bereidingszijde van de plank ca. 20 seconden voor en leg de uienringen op de voorgegrilde zijde van de rookplank.
Leg de ribeye vervolgens bovenop de uien.
Leg de plankjes op het rooster en sluit het deksel. Hou een koepeltemperatuur van ongeveer 130°C aan.
Controleer halverwege de bereiding.
Bij een kerntemperatuur van 54 °C (medium rare) zijn de ribeye’s klaar.
Laat de ribeye’s ca. 5-10 minuten onder aluminiumfolie rusten.
Snij de ribeye’s haaks op de draad aan en besprenkel met wat olijfolie en Fleur de Sel naar smaak.
Serveer met de uienringen.
Eet smakelijk!
En…… welke is jouw favoriet?
– Met onze tips voor gebruik van een rookplank wordt uw barbecue gegarandeerd een culinair feestje!
– Op zoek naar meer inspiratie met ons rookhout? Bekijk onze overige rookplank recepten!
Heerlijk recept allebei geprobeerd
Bedankt Sjef, mooi dat het gesmaakt heeft! 👍🏻
Definitely bereiding 2 !!
Eens!
Dit weekend opnieuw bereiding 2 op de bbq.
Deze keer met de ‘Naked Gun Powder’ Rub
De hele famillie heeft ervan genoten.
Tip: past perfect met een zoete aardappel verpakt in zilverpapier en in de kolen bereid.
Mooi dat het weer gesmaakt heeft Frederic!
Bedankt voor de terugkoppeling en de tip.
Ik ben aan het overwegen om bereiding 2 van dit artikel te doen. Hoe lang duurt de bereiding van het vlees ongeveer? Dan weet ik wanneer ik er moet aan beginnen.
Kan je de bereiding ook doen zonder kern thermometer?
Hoi KoBie, het is van diverse factoren afhankelijk hoelang het duurt voordat de juiste kerntemperatuur is bereikt, zoals de dikte van het stuk vlees. Na ongeveer 45 minuten zal je in de buurt zitten van de juiste kerntemperatuur, maar om dit zeker te weten is een kernthermometer haast onmisbaar.
Succes!