2x Ribeye van de Rookplank

Recept | 2x Ribeye van de rookplank | Rookplankje.nl

Voor de meat-lovers hebben we hier maar liefst twee bereidingen van ‘geplankte’ Ribeye.
Een bereiding die je (nog) niet zo vaak ziet in Europa.
De Amerikanen doen het al jaren – niet verwonderlijk – want het “zoetje” van de cedar rookplanken gaat perfect samen met het vlees.

Een belangrijk verschil tussen de bereidingen, is dat de ribeye bij ‘bereiding 1’ in contact is met het cederhout, waardoor er meer overdracht is van houtaroma.
Bij ‘bereiding 2’ is er juist weer meer overdracht van de rooksmaak van het cederhout, doordat de ribeye aan de onderkant ook (deels) aan rook wordt blootgesteld.

Voor welke ribeye ga jij?


4-6 personen

BENODIGDHEDEN

INGREDIËNTEN

Bereiding 1

  • 1 dikke ribeye van ca. 500 gram per stuk
  • versgemalen peper
  • fleur de sel (of grof gemalen zeezout)
  • olijfolie van goede kwaliteit

Bereiding 2

  • 1 dikke ribeye van ca. 500 gram per stuk
  • paar eetlepels dry-rub (wij gebruikten voor dit recept ‘Premium All Purpose BBQ rub’ van Grate Goods)
  • 3 uien, gepeld en in dikke ringen gesneden
  • fleur de sel (of grof gemalen zeezout)
  • olijfolie van goede kwaliteit

BEREIDING

Leg de Western red cedar rookplankjes voor gebruik 1-2 uur onder water.

Prepareer de BBQ voor het roken op een rookplankje (zie de ‘TIPS’ op onze website).
Start met een gecentraliseerd hoopje kolen, i.v.m. het aangrillen van de Ribeye.
Na het aangrillen verdeel je de kolen voorzichtig met een BBQ tang over de bodem.

Haal de ribeye’s minimaal een uur voor de bereiding uit koeling en laat op kamertemperatuur komen.
Dep ze met wat keukenpapier rondom goed droog en sla ze met je vuist iets platter.

Bereiding 1

Bestrooi met wat peper en zout en bestrijk één zijde licht in met de olijfolie.
Grill de met olie ingesmeerde zijde 1 minuut aan op een heet rooster, tot er een mooie grillstreep op zit.
Grill de bereidingszijde van de plank ca. 20 seconden voor en leg de ribeye met de rauwe kant op de voorgegrilde zijde van de plank.

Bereiding 2

Bestrooi de ribeye rondom met de BBQ rub en wrijf het er goed in.
Bestrijk rondom licht in met olijfolie en grill beide zijden 30 seconden tot er een mooie grillstreep op zit.
Grill de bereidingszijde van de plank ca. 20 seconden voor en leg de uienringen op de voorgegrilde zijde van de rookplank.
Leg de ribeye vervolgens bovenop de uien.

Leg de plankjes op het rooster en sluit het deksel. Hou een koepeltemperatuur van ongeveer 130°C aan.

Recept | 2x Ribeye van de rookplank | Rookplankje.nl

Controleer halverwege de bereiding.

Bij een kerntemperatuur van 50-63°C (afhankelijk van je voorkeur van gaarheid) zijn de ribeye’s klaar.

Laat de ribeye’s ca. 5-10 minuten onder aluminiumfolie rusten.

Snij de ribeye’s haaks op de draad aan en besprenkel met wat olijfolie en Fleur de Sel naar smaak.
Serveer met de uienringen.

Eet smakelijk!

En…… welke is jouw favoriet?

 

– Met onze tips voor gebruik van een rookplank wordt uw barbecue gegarandeerd een culinair feestje!
– Op zoek naar meer inspiratie? Bekijk onze overige rookplank recepten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *