Zalmburger van de BBQ

Gerookte zalmfilet of een zalmmoot van de BBQ, wie kent dat nou niet? Maar heb je weleens een zalmburger gemaakt? In dit zalige zalmrecept voor de BBQ laten wij je zien dat het helemaal niet zo moeilijk is om eens een lekker alternatief voor de “gewone” hamburger aan je gasten voor te schotelen. De frisse en licht-pittige ingrediënten in combinatie met wat rook van citrushout maken deze zalmburger onweerstaanbaar lekker!

Recept

Voorbereidingstijd:

45 minuten

Bereidingstijd:

15 minuten

Personen: 6

Instelling BBQ:

Directe methode 140°C

BEREIDING

Snijd ca. 80% van de zalmfilet in kleine ‘tartaar’ blokjes van ongeveer 5×5 mm.
De overgebleven zalm hak je zo fijn als je kunt. Met de zijkant van je mes kun je het tot een puree drukken. Je kunt hier natuurlijk ook een keukenmachine voor gebruiken.

Mise en place | Zalmburger van de BBQ gerookt op citrushout

Meng de zalmblokjes en de zalmpuree samen met 1 afgestreken eetlepel versgemalen peper, 1 volle eetlepel mosterd, 2 volle eetlepels paneermeel, de sjalotjes, venkelblokjes, 1/3 van de bieslook, de citroenrasp en het sap van een halve citroen goed door elkaar.

Zalmmengsel | Zalmburger van de BBQ gerookt op citrushout

Verdeel het zalmmengsel in 6 gelijke porties en vorm met vochtige handen de burgers. Als de massa nog wat te nat is, kun je wat meer paneelmeel toevoegen.

Zout voegen we pas na de bereiding toe om de binding van de burgers zo stevig mogelijk te houden.

Zalmburger vormen | Zalmburger van de BBQ gerookt op citrushout

Zet de burgers minimaal 2 uur afgedekt onder huishoudfolie in de koelkast om stevig te worden.

Ondertussen kun je de saus maken voor op de zalmburgers.
Meng de mayonaise met de Sriracha, mosterd, 1/3 van de bieslook en de helft van de chilipeper door elkaar. Voeg naar smaak wat peper, zout en een kneepje citroensap toe.

Prak de avocado’s fijn met een vork en meng dit met een kneepje citroensap en wat peper en zout in een kommetje. Zet weg tot gebruik.

Prepareer de BBQ voor een directe bereiding (zie ‘TIPS’).
Hou een koepeltemperatuur aan van ca. 140°C.

Plaats je gietijzeren plancha(ring) of skillet in de BBQ zodat deze alvast kan opwarmen. In een gietijzeren skillet kun je wat minder burgers kwijt dan op een plancha, maar dan bereid je de burgers in etappes en houd je ze warm tot gebruik.

Voeg 1 chunk citrus rookhout toe aan de kolen, smeer je plancha of skillet in met wat olijfolie en leg de zalmburgers voorzichtig op het gietijzer.
Sluit het deksel van je BBQ. Na ca. 4 minuten roken en grillen kun je de burgers voorzichtig omkeren en sluit je het deksel weer voor 4 minuten.
Je zalmburgers zijn klaar als ze stevig aanvoelen als je erop drukt of als ze een kerntemperatuur van 50°C hebben bereikt.

Bereiding op de plancha | Zalmburger van de BBQ gerookt op citrushout

Snijd de broodjes open en toast de snijkanten even kort aan op de BBQ.

Dan is het nu tijd om deze fantastische gerookte en gebakken zalmburgers te gaan opmaken.

Smeer wat van de geprakte avocado op het onderste broodje en leg er wat komkommer en radijs op.
Bestrooi de zalmburger royaal met de zoutflakes en lepel er een gulle laag van de saus over. 
Garneer met de overgebleven bieslook en fijngesneden chilipeper.

Serveer de zalmburger met een lekker IPA biertje, dat past perfect bij de gebruikte citrus-tonen van het rookhout en de citroen!

Eet smakelijk!

Zalmburger van de BBQ gerookt op citrushout

Variatie-tip:
Gebruik i.p.v. de komkommer de andere helft van de venkelknol in zeer dunne plakken geschaafd op de mandoline.

– Met onze tips voor gebruik van rookhout wordt jouw barbecue gegarandeerd een culinair feestje!
– Op zoek naar meer inspiratie? Bekijk onze overige recepten!

BENODIGDHEDEN

INGREDIËNTEN

  • 1 zalmfilet zonder huid van ca. 1,5 kg
  • 6 burgerbroodjes
  • halve venkelknol in zeer fijne blokjes gesneden
  • 1 komkommer in dunne plakjes gesneden
  • 1 bosje radijs in dunne plakjes gesneden
  • 2 avocado’s
  • rasp en sap van 1 citroen
  • 2 sjalotjes, zeer fijn gesneden
  • paneermeel
  • Dijon mosterd
  • bosje bieslook, fijngesneden
  • 2 chilipepers (zonder zaadjes), fijngesneden
  • 6 volle eetlepels mayonaise
  • 2 afgestreken eetlepel Sriracha saus
  • versgemalen peper en zeezoutflakes (Maldon)

Delen

Benodigdheden shoppen

THE BASTARD ACCESSOIRES

The Bastard | Phantom Plancha Ring

124,95127,95 inclusief BTWGratis verzending!
58,95 inclusief BTWGratis verzending!

THE BASTARD ACCESSOIRES

The Bastard | Cast Iron Fry Pan

44,9559,95 inclusief BTW

GRILL GURU ACCESSOIRES

Grill Guru | Cast Iron Fry Pan

29,9531,95 inclusief BTW