Rode poon van de ceder rookplank
Een schoonheidswedstrijd zal de rode poon waarschijnlijk niet winnen, maar qua smaak heeft deze ginger heel wat te bieden.
Rode poon wordt ook wel knor- of zeehaan genoemd, vanwege de knorrende geluiden die hij met z’n zwemblaas maakt om te communiceren met soortgenoten, of om vijanden af te schrikken.
Het is een zeer smaakvolle vis met een vrij stevige structuur. De smaak is wat zoetachtig en doet een beetje aan gamba’s denken.
Rode poon laat zich zeer goed roken en is als klap op de vuurpijl ook nog eens goed betaalbaar.
De vis heeft zoveel smaak, dat hij niet veel meer nodig heeft dan een pekelbadje.
We serveren hem direct van de rookplank.
Begint er bij jou ook al wat te knorren? Laten we gauw beginnen!
4 personen
BENODIGDHEDEN
- rookhout: 2x Western red cedar rookplank
- emmer
INGREDIËNTEN
- 4x hele rode poon, schoongemaakt
- 6 liter water
- 500 gram zeezout
- versgemalen zwarte peper
BEREIDING
Vul de emmer met 6 liter koud water en los het zout hierin op.
Je kunt het zout ook eerst makkelijk oplossen met een gedeelte gekookt water.
vul zodra het is opgelost aan met koud water tot 6 liter en laat afkoelen tot koelkasttemperatuur.
Doe vervolgens de vissen in de emmer en laat ze ongeveer 3 kwartier onder water staan.
Prepareer ondertussen de BBQ voor directe bereidingswijze (zie “TIPS“).
Hou een koepeltemperatuur van ongeveer 175°C aan
Haal de vissen uit de emmer, spoel schoon met koud water en dep goed droog met keukenpapier.
Leg ze vervolgens op de rookplankjes.
Leg de plankjes op het rooster en sluit het deksel. Hou een koepeltemperatuur van ongeveer 175°C aan.
Controleer halverwege de bereiding. Als je een extra gerookte smaak wilt hebben, kun je eventueel een Elzen of Eiken chunk aan de kolen toevoegen.
Bij een kerntemperatuur van 62°C zijn de poontjes klaar.
Serveer de rode poon direct vanaf de plank (op een onderzetter) en bestrooi eventueel nog met wat versgemalen zout en peper.
Eet smakelijk!
– Met onze tips voor gebruik van een rookplank wordt uw BBQ gegarandeerd een culinair feestje!
– Op zoek naar meer inspiratie met ons rookhout? Bekijk onze overige rookplank recepten!