Rode poon van de ceder rookplank

Recept | Rode Poon van de ceder rookplank | Rookplankje.nl

Een schoonheidswedstrijd zal de rode poon waarschijnlijk niet winnen, maar qua smaak heeft deze ginger heel wat te bieden.

Rode poon wordt ook wel knor- of zeehaan genoemd, vanwege de knorrende geluiden die hij met z’n zwemblaas maakt om te communiceren met soortgenoten, of om vijanden af te schrikken.
Het is een zeer smaakvolle vis met een vrij stevige structuur. De smaak is wat zoetachtig en doet een beetje aan garnalen denken.
Rode poon laat zich zeer goed roken en is als klap op de vuurpijl ook nog eens goed betaalbaar.

De vis heeft zoveel smaak, dat hij niet veel meer nodig heeft dan een pekelbadje.
We serveren hem direct van de rookplank.

Begint er bij jou ook al wat te knorren? Laten we gauw beginnen!

 

4 personen

BENODIGDHEDEN

INGREDIËNTEN

  • 4x hele rode poon, schoongemaakt
  • 6 liter water
  • 500 gram zeezout
  • versgemalen zwarte peper

BEREIDING

Leg de rookplankjes voor gebruik 1-2 uur onder water.

Vul de emmer met 6 liter koud water en los het zout hierin op.
Doe vervolgens de vissen in de emmer en laat ze ongeveer 3 kwartier onder water staan.

Prepareer ondertussen de BBQ voor het roken op een plankje (zie “TIPS“).

Haal de vissen uit de emmer, spoel schoon met koud water en dep goed droog met keukenpapier.
Leg ze vervolgens op de rookplankjes.

Recept | Rode Poon van de ceder rookplank | Rookplankje.nl

Leg de plankjes op het rooster en sluit het deksel. Hou een koepeltemperatuur van ongeveer 180°C aan.
Controleer halverwege de bereiding.
Bij een kerntemperatuur van 62°C zijn de poontjes klaar.

Serveer de rode poon direct vanaf de plank (op een onderzetter) en bestrooi eventueel nog met wat versgemalen zout en peper.

Eet smakelijk!

– Met onze tips voor gebruik van een rookplank wordt uw BBQ gegarandeerd een culinair feestje!
– Op zoek naar meer inspiratie? Bekijk onze overige rookplank recepten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *