Gerookte Mosselen van de BBQ

Recept | Licht gerookte mosselen van de bbq | Rookplankje.nl

Wie houdt er nou niet van een dampende pan met verse mosselen?

En wat is er nou mooier dan ze direct voor je gasten klaar te maken op jouw kamado?
Door de mosselen op het laatst een tikje rook mee te geven maak je er écht wat bijzonders van.

4-6 personen

BENODIGDHEDEN

ingrediënten:

  • 4 kilo mosselen
  • 2 rode uien, fijngesnipperd
  • 4 stengels bleekselderij, in kleine blokjes gesneden (brunoise)
  • 1 grote bospeen, geschild en in kleine blokjes gesneden (brunoise)
  • 3 grote tenen knoflook, klein gesneden
  • bosje peterselie, gewassen en fijngehakt
  • paar theelepels mosterd
  • bekertje crème fraîche (250 ml)
  • versgemalen peper en zout naar smaak
  • droge witte wijn (sauvignon blanc)
  • 2 schoongeboende citroenen in partjes
  • arachide olie
  • vers stokbrood voor erbij

BEREIDING


Prepareer de BBQ voor grillen op direct vuur (zie “TIPS”).

Spoel de mosselen schoon en verwijder eventuele baarden en pokken.
Kapotte mosselen, of mosselen die niet meer dicht gaan als je er een tik op geeft, gooi je weg.

Zet een gietijzeren wok of Dutch oven op het rooster direct boven de kolen en zorg ervoor dat de hitte zich concentreert onder de pan.
Laat de pan in 5-10 minuten goed heet worden.

Als de pan goed heet is, voeg je de olie toe en fruit je in porties voor 1 à 2 personen de fijngesneden groenten en knoflook kort aan, onder continu roeren.
Na ca. 1 minuut kun je de mosselen (weer per porties) toevoegen.
Vermeng de mosselen met de groenten met behulp van een schuimspaan.

Voeg een lepeltje mosterd en crème fraîche toe en blus af met een half glaasje witte wijn.
Roer weer goed door.


Het is nu tijd om het rookhout toe te voegen.
Gebruik hiervoor een smoker box, tube smoker, of strooi een handje rookkrullen rondom de kolen.

Sluit het deksel van de kamado en laat 3 minuten met rust. Roer dan nogmaals alles goed door en sluit het deksel weer.
Na een paar minuten controleer je of de mosselen open zijn.
Op het moment dat ze zijn geopend, zijn ze klaar.

Roer nogmaals door met de schuimspaan, doe er wat versgemalen peper en zout uit de molen over en garneer met de citroenpartjes en peterselie.

Serveer met knapperig vers stokbrood en een gul glas frisse sauvignon blanc.

 

Eet smakelijk!

– Met onze tips voor gebruik van rookhout wordt uw BBQ gegarandeerd een culinair feestje!
– Op zoek naar meer inspiratie? Bekijk onze overige recepten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *