Kabeljauw op ceder rookplank

Kabeljauw van ceder rookplank

De rustige bereidingswijze op de ceder rookplank is perfect voor de delicate structuur van kabeljauw en zorgt voor een mooie “flakey” vis.
Subtiele cedertonen, een kort pekelbadje en een hintje citrus zijn  meer dan genoeg voor een heerlijk en gezond gerecht.
Serveer hem direct van de plank als voorgerechtje om met je tafelgenoten te delen.

4 personen

BENODIGDHEDEN

INGREDIËNTEN

  • 1x kabeljauwfilet (lende) ca. 600 gram 
  • 1 citroen, schoongeboend en in dunne schijfjes gesneden
  • 0,75 liter water
  • 75 gram zeezout
  • versgemalen zwarte peper

BEREIDING

Leg het Western red cedar rookplankje voor gebruik 1-2 uur onder water.
Los het zout op in het water en doe dit samen met de kabeljauw in de zipperbag. Leg deze ca. 2 uur in de koelkast.

Prepareer de BBQ voor het roken op een plankje (zie de “TIPS” op onze website).

Haal de kabeljauw uit de zipperbag, spoel kort schoon met koud water en dep droog met keukenpapier.

Grill de bereidingszijde van de plank ca. 20 seconden voor en leg de kabeljauw op de voorgegrilde zijde van de plank.
Bestrooi met versgemalen peper en leg de citroenschijfjes erbovenop.
Leg het plankje op het rooster en sluit het deksel, hou een koepeltemperatuur van ongeveer 180°C aan.

Controleer halverwege de bereiding.
Bij een kerntemperatuur van 57°C is de vis klaar.

Serveer de vis met plank en al (op een onderzetter).

Eet smakelijk!

– Met onze tips voor gebruik van een rookplank wordt uw BBQ gegarandeerd een culinair feestje!
– Op zoek naar meer inspiratie? Bekijk onze overige rookplank recepten!

____________________________________________________________

 

2 thoughts on “Kabeljauw op ceder rookplank

  1. Dit gerecht geprobeerd. Leek echt heel lekker en zou ook kunnen zijn als ik het gerecht niet gevolgd had. Had al mijn twijfels bij de 75 gram zeezout. Het loste al niet op in het water (het overtollige heb ik ag weggegooid).Dat had zeer waarschijnlijk 7,5 gram moeten zijn. Nu was het echt véél te zout! niet eetbaar gewoon.
    Ga het nog wel een keer proberen. Maar dan dus met 7,5 gram zout.

    1. Beste Derrick,

      Jammer dat het recept bij jou niet goed heeft uitgepakt.
      De verhouding zout/water die we in dit recept aanhouden voor de natte pekel is met 1:10 vrij gangbaar.
      Dit is wel afgestemd op de dikte van de kabeljauwfilet (ca. 600 gram) en de pekeltijd van 2 uur.
      Als je een dunnere kabeljauw gebruikt en/of een langere pekeltijd aanhoudt, kan de kabeljauw te zout worden.

      In een liter water kun je overigens ruim 350 gram zout oplossen (uiteraard niet doen voor je natte pekel).
      Gewoon even doorroeren dus als het nog niet helemaal is opgelost.

      Hopelijk pakt het de volgende keer beter uit.

      Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *