Delen

Voorbereidingstijd:

60 minuten

Bereidingstijd:

15 minuten

Personen: 6

Instelling BBQ:

Directe methode met een koepeltemperatuur van ca. 180° C

Aziatische Zalm van de kersen rookplank


Zalm van een kersen rookplank? Jazeker! Wij houden wel van een beetje “out of the box” BBQ’en.

Dat je zalm niet altijd op een cedar of alder plankje hoeft klaar te maken bewijzen we met deze Aziatische topper!
De heerlijke aromatische marinade maakt graag vrienden met het zoete en friszure rookaroma van de kersen rookplank.
We hebben hier een ultra-gezonde, heerlijk knapperige salade bij gemaakt, waarbij we de marinade als dressing hebben gebruikt.
Wie zei dat lekker en gezond eten van de BBQ lastig was?

BEREIDING

Doe alle ingrediënten voor de marinade/dressing in de keukenmachine, blender of gebruik de staafmixer en pureer tot alles goed is vermengd.

Haal de zalm uit de koelkast en bestrijk deze met ca. 1/4 van de marinade. Gebruik de rest als dressing voor de salade.

Laat de zalm bij voorkeur minimaal 1 uur marineren.
Doe voor de salade alle gesneden groenten en de mango in een grote kom.
Voeg de dressing toe en meng goed door.
Rooster de cashewnoten en het sesamzaad in een droge koekenpan.
Zodra ze wat kleur krijgen voeg je de honing toe en laat je het geheel even karamelliseren.

Kijk hierbij goed uit, want karamel is heel heet!
Zodra de nootjes en sesamzaad mooi goudbruin en gekaramelisseerd zijn, laat je ze voorzichtig uit de pan glijden en op een stuk bakpapier uitharden.
Zodra ze zijn afgekoeld en uitgehard, kun je de nootjes naar wens wat kleiner maken door er met een deegroller of fles overheen te rollen.
Omdat de salade stevige groenten bevat, kun je hem goed van tevoren klaarmaken, zonder dat hij door de dressing slap wordt.
Prepareer de BBQ directe bereiding (zie “TIPS”).
Hou een koepeltemperatuur aan van ca. 180°C.

Grill de bereidingszijde van de plank ca. 20 seconden voor.
Leg de zalm op de voorgegrilde zijde van de plank, met de huid naar beneden.
Plaats de rookplank op het BBQ rooster en sluit het deksel.

Bij een kerntemperatuur van 48°C is de zalm mooi rosé en ‘flakey’ en kun je ze van de BBQ halen.

Recept | Aziatische Zalm van de kersen rookplank | Rookplankje.nl

Laat ze nog even onder aluminiumfolie rusten.

Verdeel ondertussen de salade over de borden.
Haal de huid van de zalm (deze komt nu heel gemakkelijk los) en leg de zalm op de salade.


Bestrooi met het notenmengsel en serveer met een halve limoen en eventueel nog wat verse koriander.

Onze wijn tip is dit keer een lekker gul glas gruner veltliner.

Eet smakelijk!

Recept | Aziatische Zalm van de kersen rookplank | Rookplankje.nl

– Met onze tips voor gebruik van rookhout wordt uw barbecue gegarandeerd een culinair feestje!
– Op zoek naar meer inspiratie? Bekijk onze overige rookplank recepten!

BENODIGDHEDEN

  • rookhout: 2x Cherry rookplank
  • fijne rasp (zoals een Microplane)
  • staafmixer, keukenmachine of blender
  • pannetje om te blancheren
  • koekenpan
  • bakpapier
  • dunschiller

INGREDIËNTEN

  • 6 stukken zalm van ca. 200 gram met huid

marinade + saladedressing

  • 2 eetlepels honing
  • eetlepel sesamolie
  • 4 eetlepels arachideolie
  • 2 eetlepels sake (Japanse rijstwijn)
  • stukje verse gember van ca. 3 cm, geschild en iets kleiner gesneden
  • 2 stukjes stemgember + 1 eetlepel van de siroop
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 teentje knoflook gepeld
  • 3 bosuitjes in grove ringen
  • 1 eetlepel vissaus
  • 5 kaffir lime leafs (bij de toko uit de vriezer)
  • 1 stengel citroengras, alleen het witte onderste gedeelte, gepeld en in iets kleiner gesneden
  • rasp en sap van 2 limoenen
  • 1 eetlepel ketjap
  • handje koriander (mocht je hier geen fan van zijn, dan kun je het ook later apart toevoegen voor de liefhebbers)

Ingrediënten voor de salade

  • 1 mango, geschild en in dunne halve maantjes gesneden
  • 200 gram suger snaps, 30 seconden geblancheerd in kokend water, daarna in ijswater koud gespoeld
  • 2 stronken Shanghai paksoi of bokchoi, gewassen en in schuine stukken gesneden
  • 1 chili peper, zaadjes verwijderd en in ringen (hou je net als wij van pittig, doe er dan vooral net zoveel in als je durft)
  • 3 stengels bosui, gewassen en in schuine ringen gesneden
  • 2 bospeentjes, gewassen en in slierten geschild met dunschiller

Garnering

  • 3 limoentjes, gehalveerd
  • koriander (apart serveren indien niet iedereen een liefhebber is
  • 150 gram ongezouten en ongebrande cashewnoten
  • 4 eetlepels sesamzaad
  • 2 eetlepels honing