DELEN

Voorbereidingstijd:

30 minuten

Bereidingstijd:

2 tot 12 uur

Personen:

Instelling BBQ:

Lucht toe- en afvoer ca. 1 cm open.
Koude rook generator onderin de BBQ.

Wat kun je allemaal koud roken?

Die vraag krijgen wij steeds vaker te horen, daarom helpen wij je graag op weg om naast zelf zalm koud te roken, ook eens te experimenteren met andere producten.

Is koud roken moeilijk? Moet je veel voorbereiden?
Wij laten je zien dat je binnen 30 minuten een heerlijk assortiment aan producten op je rooster hebt liggen die zich perfect laten koud roken!
Daarna doet de rook zijn werk en kun jij alvast nadenken over wat je allemaal gaat maken met deze heerlijke koud gerookte producten!

BEREIDING

Zoals je in ons BLOG over koud roken kunt lezen, doe je dit bij temperaturen <25°C.
De herfst en wintermaanden zijn hier ideaal voor, maar in de zomer kan dit natuurlijk ook prima door s ‘nachts koud te roken. Je wilt namelijk niet dat je kazen of boter smelten tijdens het roken. Daarbij werk je met verse producten die vaak bij voorkeur koud verwerkt en opgeslagen moeten worden.

In de ingrediëntenlijst vind je de producten terug die wij voor deze koud-rook sessie gebruikt hebben.
De hoeveelheden zijn afhankelijk van wat je kwijt kunt op je rooster (TIP: gebruik een grill-verhoger voor meer oppervlak).

Zorg ervoor dat de kazen voor het roken goed droog gedept worden met keukenpapier.
Leg de kleinere ingrediënten zoals zout en peper, nootjes etc. op een anti-spat scherm of in een zeef. De olie doe je in een platte schaal en de kazen en knoflook kunnen rechtstreeks op het rooster van je BBQ.

Receptfoto | Wat kun je allemaal koud roken? | Rookplankje.nl

Vul je cold smoke generator (CSG) met de rookmot, wij gebruikten een mengsel van hickory en maple rookmot in een 50/50 verhouding. Experimenteer vooral lekker en kies zelf welke soort(en) rookmot je gebruikt.

Steek de rookmot aan en plaats de CSG onderin je BBQ.
Plaats het rooster met alle ingrediënten in de BBQ en sluit het deksel.
De ventilatieschuiven onder en boven zet je ongeveer een cm open.

Nu is het tijd om de rook zijn werk te laten doen.
De verschillende ingrediënten hebben ook verschillende rooktijden.
Hieronder zie je hoelang de door ons gebruikte ingrediënten zijn gerookt.
De olijfolie, het zout en peper roer je elk uur even door zodat de rook goed kan worden opgenomen.

Buffelmozzarella2 uur
Zout12 uur
Peperkorrels12 uur
Olijven3 uur
Roomboter4 uur
Zongedroogde tomaten3 uur
Halfharde kaas3 uur
Olijfolie 8 uur
Knoflook 12 uur
Pinda’s of andere noten3 uur

Nadat je de producten uit de rook hebt gehaald is het zaak om je nog even in te houden.
Als je namelijk iets eet wat je nét uit de rook haalt, is het alsof je een asbak naar binnen werkt!
Om dit te voorkomen gaan we de producten eerst vacumeren.
Hierdoor wordt de smaak wat “ronder” en zachter.

De halfharde kaas en boter laat je minstens 1 week liggen.
De mozzarella en overige producten zijn na 3 tot 4 dagen eet-klaar.

Heb je geen vacumeerapparaat? Dan kun je ook een ziplock zak gebruiken d.m.v. het volgende trucje:

  1. Druk de lucht eerst met je handen uit de zak;
  2. Hou een klein puntje van de ziplock-sluiting open met een vinger;
  3. Duw de zak nu onder water in de wasbak, waarbij je alleen de opening boven water houdt. Doordat water zwaarder is dan lucht, wordt de lucht door het water uit de zak gedrukt;
  4. Sluit de ziplock-sluiting

Wij zijn benieuwd wat voor lekkers jij gaat maken met deze gerookte ingrediënten.
Laat ons vooral weten wat jóuw lekkerste koud gerookte producten zijn.

Eet smakelijk!


TIP: Geef je vrienden eens een fles zelf-gerookte olijfolie of een potje rookzout kado!

TIP 2: Vind je de olijfolie te sterk gerookt? Breng de olie dan op smaak door deze te mengen met ongerookte olijfolie.

– Met onze tips voor gebruik van rookhout wordt uw barbecue gegarandeerd een culinair feestje!
– Op zoek naar meer inspiratie? Bekijk onze overige Recepten!
 

BENODIGDHEDEN

INGREDIËNTEN

  • Buffelmozzarella
  • Grof zeezout of flakes, wij gebruikten Maldon flakes
  • Zwarte peperkorrels
  • Olijven, wij gebruikten Katamala olijven
  • Roomboter
  • Zongedroogde tomaten
  • Halfharde kaas, wij gebruikten Kernhem
  • Olijfolie
  • Knoflook bol
  • Pinda’s of andere noten

Meer Recepten