Vegan “pulled pork” bagel

Receptafbeelding | Vegan "Pulled Pork" Bagel

Schiet jij ook wel eens in de stress als je een gast op je BBQ krijgt die alleen vegan of vegetarisch eet?
Niet nodig, want dit recept is zo ongelofelijk lekker dat zelfs de “echte” carnivoren hun vingers erbij aflikken!
Bonusvoordeel, in plaats van uren wachten om pulled pork te maken, is dit recept binnen 1 uur klaar!

Als vleesvervanger gebruiken we oesterzwammen, ze hebben een te gekke structuur en zijn goede smaakdragers.
Om je vega(n) gasten helemáál te imponeren, serveer je deze vegan “pulled pork” met de heerlijke Innocent Blood BBQ sauce.


Voor 6 personen

BENODIGDHEDEN

Ingrediënten

  • 750 gram oesterzwammen
  • 3 eetlepels Fast & Flavoured BBQ rub
  • 250 gram gemixte rauwkost  naar keuze, bijv: kool-wortel-radijs
  • 100 ml vegan yohurt (bijv. Alpro)
  • theelepel mosterd
  • 1 teentje knoflook geperst
  • eetlepel suiker
  • BBQ saus Innocent Blood
  • halve rode kool in zeer dunne reepjes gesneden
  • 6 bio vegan bagels o.i.d. (wij gebruiken Pur Pain van de Makro)
  • 1 krop bladsla gewassen
  • bosje platte peterselie fijn gesneden
  • scheutje arachideolie
  • versgemalen zeezout en zwarte peper naar smaak

BEREIDING

Borstel de oesterzwammen indien nodig schoon (niet met water spoelen) en scheur ze in reepjes.

Recept | Vegan "Pulled Pork" Bagel | Oesterzwam in reepjes scheuren

Leg de reepjes in de RVS groentemand.

We gaan de oesterzwammen nu kort koud roken.

Vul ongeveer 10 cm van het kanaaltje van de cold smoke generator (CSG) losjes met de appelrookmot en steek de mot aan met een gasaansteker of waxinelichtje.
Plaats de CSG onderin de BBQ en zet de RVS mand met de oesterzwammen op het grillrooster erboven.

Recept | Vegan "Pulled Pork" Bagel | Oesterzwam koud roken

Rook de oesterzwammen voor maximaal 15 minuten, oesterzwammen zijn net sponzen en nemen de rook snel op.
Als je ze te lang rookt worden ze bitter!

Ondertussen maken we de coleslaw.
De saus maak je door de vegan yoghurt te mengen met de knoflook, mosterd, suiker en wat zout naar smaak.

Voeg dit toe aan de rauwkost, meng goed door en zet koud weg tot gebruik.

Zodra de oesterzwammen 15 minuten hebben gerookt, verwijder je de CSG uit de BBQ.
Stook de kamado of bbq nu op voor direct grillen (zie Tips & Tricks).

Verwarm de gietijzeren skillet of plaat goed voor op de BBQ, hij moet goed heet zijn.
Doe een scheutje arachideolie in de skillet en voeg de reepjes oesterzwam toe.
Voeg de Fast and Flavoured BBQ rub toe en bak de oesterzwammen tot ze mooi bruin gekleurd zijn.

Recept | Vegan "Pulled Pork" Bagel | Oesterzwam grillen
Recept | Vegan "Pulled Pork" Bagel | Oesterzwam grillen

Dit is het moment om eventueel nog wat zout en peper naar smaak toe te voegen.

Als de oesterzwammen klaar zijn haal je ze van de BBQ en dek je ze af met aluminiumfolie.

De biologische vegan bagels van Pur Pain die wij gebruikt hebben moeten nog even kort opgewarmd worden.
Schuif de kolen naar 1 zijde van de BBQ en leg de bagels op de indirecte zone.
Probeer een koepeltemperatuur aan te houden van 200°C. graden en rooster de bagels 2 minuten tot ze warm en knapperig zijn.

Dan is het nu tijd om de broodjes op te maken.
Snij de bagels doormidden en leg op de onderste helft wat blaadjes van de sla en een flinke lepel coleslaw.
Bedek met een royale hoeveelheid van de “pulled pork” zwammen en knijp er een flinke hoeveelheid van de innocent blood BBQ sauce overheen.
Garneer met de fijngesneden bladpeterselie en de dunne ringen rode kool.

Lekker met een goed glas rode wijn.

Eet smakelijk!

 

Tip Dit recept zoals beschreven is vegan, als je een vegetarische versie wilt maken dan kun je de zwammen in roomboter bakken,
de coleslaw met mayo aanmaken en eventueel een non vegan bagel gebruiken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De waardering van rookplankje.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.7/10 gebaseerd op 1236 reviews.