Smokey Bacon & Ginger Cocktail
2 personen
BENODIGDHEDEN
- rookhout : handje hickory chips
- meat press (of een skillet)
- half moon griddle of gietijzeren grillpan
- (cocktail)maatbekertje
- steelpannetje of skillet
Ingrediënten:
- 3 bloedsinaasappels
- 2 plakken ontbijtspek van ca. 5 mm dik
- 1 dik stuk verse gember
- 1 theelepel vers geraspte gember
- 2 takjes verse rozemarijn
- 2 bolletjes stemgember in zeer fijne blokjes gesneden
- 2 eetlepels gembersiroop
- vers gemalen zwarte peper
- 2 eetlepels maple syrup
- 2 eetlepels rietsuiker
- 120 ml wodka
- 400 ml ginger ale
- 4 theelepels angostura bitter orange
- ijsblokjes
BEREIDING
Probeer een koepeltemperatuur van ca. 160°C aan te houden.
Snij 1 bloedsinaasappel in partjes.
Snij 1/2 bloedsinaasappel in plakjes
Rasp van 1 (gewassen) bloedsinaasappel de schil.
Pers van de overgebleven 1 1/2 bloedsinaasappel het sap uit en bewaar voor later gebruik.
Spoel de gember af en snij er 4 lange plakken af van ca. 3 mm dik.
Laat een gietijzeren grillpan of griddle plaat op je BBQ voorverwarmen.
Voeg een handje van het hickory rookhout toe en leg de plakken ontbijtspek op de grillpan of griddle.
Leg ook de plakjes gember en de partjes bloedsinaasappel met de vruchtvleeskant op de grill en sluit het deksel.
Rook en grill voor 5 minuten en draai alle ingrediënten om, zodat ze aan de andere kant ook mooie grillstrepen krijgen.
Controleer tussendoor even of het niet te hard gaat.
Haal na 5 minuten alles van de BBQ en leg apart voor later gebruik.
Verwarm nu in een skillet of steelpannetje de gembersiroop, rietsuiker, maple syrup, bloedsinaasappelsap en rasp.
Roer door totdat de suiker is opgelost in de vloeistof. Haal van het vuur en laat afkoelen.
Zodra het siroop-mengsel is afgekoeld, voeg je de orange bitter toe en roer je het nog eens goed door.
Pak nu 2 van je stoerste cocktailglazen of heel rustiek, oude jampotjes en verdeel als volgt de ingrediënten in de glazen:
– siroop mengsel
– wodka
– fijngesneden blokjes stemgember
– verse peper uit de molen
– ginger ale
– ijsblokjes
Roer alles nu goed door met een rietje of cocktail-roerstaaf.
Doop de takjes rozemarijn een paar seconden in een glaasje kokend water, zo komen de heerlijke geuren vrij.
Garneer de cocktail met de gerookte en geroosterde partjes gember, bloedsinaasappel, rozemarijn en de bacon strips.
Serveer en geniet!
– Op zoek naar meer inspiratie voor gebruik van ons rookhout? Bekijk onze overige rookplank recepten!