Stuffed & Smoked Sweet Potato

Dit heerlijke bijgerecht van zoete aardappel, gerookt op de barbecue, is verrassend eenvoudig en bijna een maaltijd op zich! In dit recept combineren wij een zijdezachte vulling met mascarpone en een verrassend krokantje van gerookte spekjes met een stoere vleug rook van elzenhout. Comfort food to the max! Door de spekjes te vervangen door gerookte amandelen maak je er in een handomdraai een lekker vegetarisch recept van. Enne.. heb je een keer geen BBQ bij de hand? Dan is dit recept ook erg lekker uit de oven.

Recept

Voorbereidingstijd:

15 minuten

Bereidingstijd:

90 minuten

Personen: 3

Instelling BBQ:

Directe methode 180°C
Indirecte methode 180°C

BEREIDING

Prepareer de BBQ voor directe bereiding (zie ‘TIPS’).
Hou een koepeltemperatuur aan van ca. 180°C

Receptfoto | Gevulde Zoete Aardappel van de BBQ | Ingrediënten

Boen de zoete aardappelen goed schoon onder stromend water en droog ze goed af.
Doe ze in de kom en voeg wat olijfolie toe. Wrijf de aardappels er rondom mee in en voeg de BBQ rub toe. Prik met een vork de aardappelen rondom in zodat ze niet openbarsten tijdens het garen.

Receptfoto | Gevulde Zoete Aardappel van de BBQ | Gaatjes prikken

Laat de rub een kwartiertje intrekken en bak ondertussen de spekjes met een klontje roomboter in de skillet op de barbecue. Zodra de spekjes mooi goudbruin en knapperig zijn, haal je ze van het vuur en zet je ze weg tot verder gebruik.

Bouw de BBQ om voor een indirecte bereidingswijze en voeg 2 elzen chunks toe aan de smeulende houtskool.

Leg de aardappelen op het rooster en gaar ze in ca. 1 uur totdat de aardappelen vanbinnen zacht zijn. Met een satéprikker kun je testen hoever ze zijn. De aardappelen zijn gaar als je bijna geen weerstand meer voelt als je de satéprikker erin steekt. Afhankelijk van de grootte van de aardappel kan dit wat korter of langer duren. Controleer dit regelmatig.

Als de aardappelen mooi zacht zijn geworden laat je ze 5 minuten afkoelen.
Snij vervolgens aan de bovenkant over de lengte de aardappelen in en lepel voorzichtig ca 75% van de inhoud uit de aardappelen.

Receptfoto | Gevulde Zoete Aardappel van de BBQ | Uithollen

Doe de uitgelepelde massa in een kom en voeg 90% van de chilipeper, spekjes, rode ui, mascarpone en bosuitjes toe aan het aardappelmengsel. De overige 10% van de ingrediënten en de bieslook bewaar je als garnering voor later.
Van de geraspte cheddar voeg je ongeveer 70% toe aan het mengsel.

Wil je liever een vegetarische variant, dan kun je in plaatst van de gerookte spekjes, fijngehakte geroosterde amandelen of pecan noten toevoegen.

Als je de vulling goed gemengd hebt, proef je even of het goed op smaak is, je kunt nu eventueel nog wat zout toevoegen.

Receptfoto | Gevulde Zoete Aardappel van de BBQ | Vulling maken

Vul elke uitgelepelde zoete aardappel voorzichtig met het mengsel en bestrooi met de overgebleven cheddar kaas.

Receptfoto | Gevulde Zoete Aardappel van de BBQ | Vullen
Voeg nu nog 1 chunk elzenhout toe aan de houtskool en verwarm de zoete gevulde aardappelen nog ca. 15 minuten totdat de kaas bovenop mooi gesmolten is.

Receptfoto | Gevulde Zoete Aardappel van de BBQ | Bereiding

Garneer de heerlijke gevulde en gerookte zoete aardappel met de overgebleven spekjes, bieslook, rode ui, chilivlokken en de BBQ-saus.

Eet smakelijk!

Receptafbeelding | Gevulde Zoete Aardappel

Tips:

  1. Om een volledige maaltijd van de gevulde aardappelen te maken kun je ook prima restjes van bijvoorbeeld pulled pork, beef of chicken toevoegen.
  2. Lekker met een groene frisse salade.
  3. Heb je aanvullende bijgerechten of gewoon wat minder grote eters? Gebruik dan kleinere aardappelen of deel een grote aardappel simpelweg in tweeën.
– Met onze tips voor gebruik van rookhout wordt jouw barbecue gegarandeerd een culinair feestje!
– Op zoek naar meer inspiratie? Bekijk onze overige recepten!
 

BENODIGDHEDEN

INGREDIËNTEN

  • 4 bosuitjes in ringetjes gesneden
  • 250 gram mascarpone
  • 2 rode uien fijngesnipperd
  • 20 gram bieslook fijngesneden
  • klontje roomboter
  • 250 gram gerookte spekjes
  • 3 zoete aardappelen
  • 150 gram geraspte cheddar
  • 2 chili pepers fijngesneden
  • bbq saus bijvoorbeeld Flavour Attraction
  • 5 eetlepels BBQ-rub ‘Sunny Stuff
  • Olijfolie
  • Zout


Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.