Baba gawattes?

Er gaat misschien niet direct een belletje rinkelen, maar baba ganoush is bij uitstek een gerecht dat je gemakkelijk op de barbecue kunt bereiden. Baba Ganoush is een (vegetarisch) bijgerecht met oorsprong in het Midden-Oosten. Je eet het als dip of spread op knapperig geroosterd brood of pita’s. Wij hebben dit recept ‘caveman style’ bereid, direct tussen de kolen dus, wat een heerlijke smaak van geroosterde aubergine en knoflook geeft.

Recept

Voorbereidingstijd:

5 minuten

Bereidingstijd:

30 minuten

Personen: 4

Instelling BBQ:

Direct 160°C

BEREIDING

Zet de ingrediënten klaar voor gebruik.

Receptafbeelding | Caveman Style Baba Ganoush | Ingrediënten

Prepareer de BBQ voor directe bereiding (zie ‘TIPS’). Hou een koepeltemperatuur aan van ca. 160°C.

Receptafbeelding | Caveman Style Baba Ganoush | Bereiding

Leg de aubergines en de knoflook tussen de smeulende houtskool,
draai na ca. 10 minuten de aubergines even om, zodat ze rondom egaal verkleuren.

Na ca. 30 minuten is de buitenkant verschrompeld, maar de binnenkant zacht en gaar. Haal de aubergines en de knoflook uit het vuur.

Receptafbeelding | Caveman Style Baba Ganoush | Gegrilde aubergines en knoflook

Laat de aubergine en de knoflook even afkoelen. Snijd de aubergine vervolgens in de lengte door en schraap met een lepel het zachte vruchtvlees eruit.
Snijd de bovenkant van de knoflookbol en pers de gepofte knoflook uit de schilletjes.

Roer het auberginevruchtvlees samen met de knoflook, tahin, olijfolie, citroenrasp en peterselie (houd een beetje achter voor garnering) goed door elkaar.

Voeg citroensap, zout en cayennepeper naar smaak toe en meng tot een gladde massa.

Receptafbeelding | Caveman Style Baba Ganoush | Prakken ingrediënten

Garneer met de overgebleven peterselie en wat cayenneflakes.

Serveer de baba ganoush als dip of spread met knapperig gegrild turks brood of geroosterde pita’s.

Glaasje rosé ernaast en genieten maar!

Eet smakelijk!

Receptafbeelding | Caveman Style Baba Ganoush 


Tips:

  1. Je maakt dit gerecht ook gemakkelijk in de oven of airfryer.
    Rooster de aubergine en knoflook dan tot het vruchtvlees zacht is.

    Om toch wat rooksmaak te krijgen, kun je wat gerookt zout toevoegen.
  2. Ideaal om mee te nemen als makkelijk picknick gerecht, en perfect geschikt om een dag van te voren al klaar te maken.
  3. Experimenteer eens door wat komijn of koriander poeder toe te voegen.
– Met onze tips voor gebruik van rookhout wordt jouw barbecue gegarandeerd een culinair feestje!
– Op zoek naar meer inspiratie? Bekijk onze overige recepten!

BENODIGDHEDEN

INGREDIËNTEN

  • 2 grote aubergines
  • 1 bol knoflook
  • 50 ml extra vierge olijfolie
  • theelepel cayennepeper flakes
  • Zoutflakes naar smaak
  • bosje platte peterselie 20 gram, fijngehakt
  • citroen rasp + sap
  • 50 ml tahin (sesampasta)


Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.